Mezi nespokojenými občany, kteří v sobotu přišli na Václavské náměstí protestovat proti vládě, bylo i množství lidí z rychnovského okresu. Není překvapením, že nejsilněji zde byl zastoupen odborový svaz Kovo, ale zúčastnili se i učitelé, zdravotničtí pracovníci nebo zaměstnanci rychnovského Okresního soudu.

Školské odbory vypravily z Rychnovska jeden autobus, který účastníky nabíral po páteřní trase. Masovost sobotní akce předčila očekávání některých účastníků. „Překvapilo mě to množství lidí, které zaplnilo celé Václavské náměstí. Mohu říct, že to nebyl žádný výlet za nákupy, jak se někteří lidé často snaží podsouvat,“ uvedl Zdeněk Kaplan ze školských odborů v Rychnově nad Kněžnou.

O náhlé změně vládního kurzu si nedělá žádné iluze, ale svůj účel prý demonstrace splnila. „Představitelé vlády vidí, jaká je nespokojenost mezi lidmi, a budou to muset brát v potaz. Na druhou stranu vím, jak je vláda zabetonovaná ve svých názorech, takže k obratu nemůže dojít ze dne na den,“ řekl dále odborář. Nejen pro něj to byl dlouhý den, protože odjezd autobusu z Kostelce nad Orlicí byl už před sedmou hodinou ranní a návrat o dvanáct hodin později.

Nejvíce demonstrujících z Rychnovska dodal odborový svaz Kovo. „Z účasti mám hodně dobrý pocit. Je vidět, že to již není jen o odborech, protože na sobotní akce se podílelo široké spektrum různých organizací,“ řekl Libor Dvořák, předseda Regionální rady odborových svazů v Královéhradeckém kraji. Podle něj je prioritou zastavení nevratných vládních reforem, ale následovat musí i celková obroda a zprůhlednění politického systému.