VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Návštěvníci ochutnali chléb z tradiční pece

Synkov-Slemeno - V Synkově-Slemeni lidé poznali, že upéct bochník není vůbec jednoduché. Nechybělo ani gulášové soutěžení.

3.9.2012
SDÍLEJ:

Pečení chleba v Synkově-SlemeniFoto: Vojtěch Podstavek

Nádherná vůně se v sobotu nesla po multifunkčním areálu ve Slemeni. Konalo se zde totiž slavnostní vysvěcení tradiční chlebové pece, která je projektem a aktivitou občanského sdružení Za venkov. Součástí programu bylo i gulášové soutěžení a sportovní turnaje.

Než příchozí mohli ochutnat křupavý čerstvě upečený chléb, předcházely tomu dlouhé přípravy. „Už od čtvrtka se v peci topilo. V pátek jsme začali péct bochníky, aby byly připraveny pro návštěvníky, kteří tak mohli ochutnat první chléb. V sobotu jsme pak už předvedli ukázku pečení pro další příchozí," řekla Šárka Frýdová, podle níž upéct chleba není nic snadného.

Příchozí tak mohli vidět vše od přípravy kvásku, zadělávání těsta, které muselo kynout v dížích, potom se zpracovalo, přeneslo se na vál a byly vytvořeny jednotlivé bochníčky, které byly vkládány do ošatek a přeneseny do kynárny, jež je součástí pece. Po vykynutí musely být ovlaženy teplou vodou, pomoučeny a pak se teprve položily na sázecí lopatu a vkládaly do pece.

„Najednou se upeče dvacet bochníků chleba a my jsme pekli hned dvě várky. Samozřejmě to nevyjde vždy, někdy jich je devatenáct, jindy dvaadvacet," přiznala Šárka Frýdová. „V peci budeme péct jenom my, naše sdružení, a to při různých slavnostních akcích. Tedy asi pětkrát do roka,"dodala. 

Chlebová pec tedy nebude fungovat tak, že by si někdo u sdružení mohl zadávat zakázky a chléb si kupovat. „To ne, bude to jenom ukázková aktivita, aby si lidé uvědomili, co vlastně celý proces pečení chleba obnáší a jak je to dlouhodobá záležitost," vysvětlila Šárka Frýdová. V neposlední řadě můžou lidé porovnat chleba upečený tradičním způsobem s tím, který je nabízen v marketech.

Podle reakcí lidem chléb moc chutnal, a to i přesto, že některé bochníčky byly upečené malinko více. „Také se nám stalo, že jsme chtěli upéct trochu větší chleby, ale uvnitř se nám nedopekly. Takže to pořád ještě vychytáváme. Musíme se to ještě pořádně naučit," přiznala Šárka Frýdová.

Chléb s gulášem

Jak již bylo zmíněno, součástí odpoledne bylo i gulášové soutěžení, do něhož se přihlásilo pět týmů, přičemž jenom jeden měl trochu zkušeností. Protože se vyhlašuje jenom první místo, vítězi se staly Mix mašiny.

„Akce byla velmi úspěšná a lidé nadšení. Poprvé jsme tu měli country kapelu a lidé tančili. Přišlo jich asi čtyři sta. Měli jsme i atrakce pro děti, skákací hrad, malování na obličej, tvarování balonků, všechno super. Nakonec nám vyšlo i počasí," uvedla Radka Filingerová z obce


Autor: Kamila Císařová

3.9.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení