Znalému odborníkovi či nadšenému amatérovi jistě takové muzeum přijde vhod, ovšem pro laiky, kteří si prostě jen vyjeli na výlet, je vhodnější něco jednoduššího, přehlednějšího a poutavějšího. Muzeum v Rokytnici v Orlických horách se zavděčí oběma skupinám.

V moderně, avšak citlivě zrekonstruované sýpce se skrývá expozice pojednávající o přírodě a řemeslech v Orlických horách. Laický návštěvník bezesporu uvítá, že ho v muzeu nečekají stovky exponátů a dlouhý náročný odborný výklad. Místo toho dostane audioprůvodce, a tedy i svobodu pohybovat se po muzeu nezávazně na ostatních návštěvnících. Příjemné odreagování pak může poskytnout jednoduchá hra či kvíz na jedné z mnoha interaktivních obrazovek, kterými muzeum oplývá a které poskytují např. i kvalitní databázi ptačího zpěvu, která vyloženě oživuje asi nejvýraznější část expozice – v rohu muzea stojící umělý strom jakoby prorůstající z přízemí až do posledního, druhého patra, který poskytuje útočiště desítkám umělých ptáků nejrůznějších druhů.

Člověk dávající přednost odbornému výkladu pak může strávit desítky minut poctivým cestováním od vitríny k vitríně s podrobným audioprůvodcem u ucha. Na interaktivních obrazovkách zase může nahlédnout např. do podrobné encyklopedie ptactva. Neposedné děti nezajímající se třeba právě o to, jak vznikal sklářský průmysl v Orlických horách, je možno odložit u jednoho z několika stolů se zabudovanou obrazovkou, na které se dají spustit instruktážní videa např. ke tkaní na stavu, jehož malý funkční model je návštěvníkům k dispozici, nebo k výrobě vánočních ozdob, kterou je také možné si vyzkoušet. Nechybí ani barvy a omalovánky.

I o děti je tedy postaráno a návštěvník si nemusí nechat ujít část výstavy jenom proto, že jeho děti už chtějí jít.
Muzeum Sýpka v Rokytnici v Orlických horách patří k nové generaci moderních muzeí, která se spíše než na pouhé shromažďování výstavních předmětů soustředí na vyvolání nadšeného zájmu v návštěvnících pomocí moderních technologií, vzdělávacích her a citlivě uspořádaných exponátů, ale která si zároveň udržují svou odbornou úroveň, která tradičně muzeím náleží. Většině lidí určitě jedna návštěva stačit nebude.

Jan Marek