Řada bazénů, umělá řeka a další atrakce, wellness centrum, restaurace. To vše by lidem mělo nabídnout nové městské koupaliště za 368 milionů korun. Po letech slibů a plánů stavba u řeky Orlice v blízkosti centra dnes konečně začíná.

„Ve středu budeme předávat staveniště firmě Geosan Group. Zároveň začne běžet lhůta osmadvaceti týdnů, kterou si společnost sama pro stavbu určila,“ potvrdil vedoucí investičního odboru radnice Valentýn Avramov.

Zatímco konkurence jen nechápavě kroutí hlavou a společnost BAK Trutnov se kvůli tomu chtěla obrátit i na antimonopolní úřad, Geosan si je zřejmě s termínem jistý. Souhlasil totiž s navýšením sankce za případné zpoždění.

„Za každý den prodlení zaplatí deset tisíc korun a po pátém měsíci navíc pokutu ve výši šest milionů korun. S termínem to zřejmě myslí opravdu vážně,“ míní námětek primátora Josef Malíř. Penalizaci včera odsouhlasili také městští radní.

Stavba aquaparku by tak podle plánů měla skončit už letos v zimě.

„Bude to koupaliště s celoročním provozem. Koupání ve venkovních bazénech nepůjde, ale zázemí s wellness centrem a krytým bazénem i restaurací bude fungovat. Kdyby se nenatáhla soutěž, mohlo být hotovo už letos v létě,“ tvrdí Avramov.

Radnice zaplatí koupaliště s kapacitou 2500 lidí částečně z úvěru od slovenské banky, devadesát milionů korun přidá z městského rozpočtu.
Plocha bazénů bude zhruba 2000 metrů čtverečních. Nejvyšší vodní sloupec bude v padesátimetrovém bazénu, a to od 1,4 do 1,8 metru.

„Aby bylo koupaliště stále zajímavé, budeme atrakce po několika letech obměňovat,“ slíbil vedoucí odboru hlavního architekta hradecké radnice Petr Brůna.

Podle druhého dodatku smlouvy mezi firmou a městem, na který radní včera kývli, se však lidé budou muset definitivně obejít bez skokanského bazénu a dalších atrakcí. Město tím ušetří zhruba 14,5 milionu korun.

„Ustoupili jsme také od drah na bowling a kurtů na squash. Předpokládáme, že je zajistí firma, která si objekt se zázemím pronajme,“ dodal Josef Malíř.

Více o stavbě koupaliště a diskusi najdete ZDE: