V poslední době porodnost opět lehce stoupla, na svět se vyklubalo 556 miminek. Většinou to však bývají hoši, kdo početně převažují.
„Je to stejné jako v přírodě, kluků se rodí o něco více, je to ale opravdu o pouhý zlomek.  Převažuje přirozený porod, pokud to není nutné, radši na císařský řez nepřistupujeme. Přesto ročně 13,8 procent těhotných žen rodí tímto způsobem," vysvětluje primář gynekologicko – porodnického  oddělení Ján Šándor.

Ten také dodává, že porod doma by ženám rozhodně nedoporučoval. Podle něho je to příliš velké riziko, které by neměl nikdo dobrovolně podstupovat.
V minulém kalendářním roce byly některé měsíce, kdy se v porodnici dveře netrhly.

„Nejvyšší počet narozených dětí byl v srpnu, celkově ale narostl počet porodů v období od května do září.

Není to však zcela směrodatné, protože v těchto měsících jsou mnohdy zavřeny porodnice v okolí, kde například malují," podotýká vrchní sestra gynekologicko – porodnického oddělení Eva Tobišková.
Podle odborníků by ženy neměly rodit doma. Pokud se chtějí cítit bezpečně, stačí si vzít k porodu budoucího tatínka, ten totiž v tomto ohledu může ženě hodně pomoci.

Narozené děti v číslechPorodnost 2013

V roce 2013 se narodilo celkem 556 miminek.

Porodnost lehce stoupá.

Nejvíce dětí se v loňském roce narodilo v měsíci srpnu.

Narodilo se více kluků než holčiček, bylo to ale o pouhý zlomek.

U porodu jsou velice často tatínkové, je to zhruba v 80 – 85 procentech případů.

Stoupá počet císařských řezů, ročně je to 13,8 procent ze všech porodů.

„Tatínkové se porodu účastní v osmdesáti až pětaosmdesáti procentech. Pro rodičku je to určitě dobré, co se týče psychické podpory. Samozřejmě se nám párkrát stalo  i to, že se budoucímu otci udělalo špatně. V tomto případě ale nemusí být na sále až do konce," dodává Ján Šándor.
Spousta žen z okresu má s rychnovskou porodnicí vlastní zkušenosti.

„ Rodit v Rychnově jsem chtěla hlavně z důvodu, že je to mému bydlišti nejblíž. S tamními službami jsem byla spokojená. Rodila jsem tu poprvé, mám dvě děti, své první jsem porodila v Opočně. Můj syn se ale narodil tady, doktoři i sestřičky byli vstřícní. Panovala tu příjemná atmosféra, u porodu byl můj přítel, ten mě také hodně podpořil," svěřuje se Marcela B. z Rychnovska.
Jak je pojmenovat?
S příchodem takového malého človíčka je spojena spousta starostí. Jednou z nich je i výběr jména, některá jsou skutečně originální.

„Co si vzpomínám, měli jsme tu například Taylera, Braena, Santiaga i Luca, dvakrát se tu vyskytlo také jméno Lilian. Z holčiček mě ještě napadá Ida nebo Theodora," s úsměvem uvádí zdravotní sestřička z dětského oddělení Eva Dodková.
Ta dále poukazuje na to, že naopak nejčastěji se objevují dívčí jména, jako je například Eliška, Anička a Terezka.

Z chlapeckých to je například Matěj, Matyáš, málo se ale vyskytuje jméno Břetislav a Hubert.
„Dnes chce každý pro svoje dítě něco extra. Jsem pro klasická česká jména jak pro kluky, tak pro holky," potvrzuje Adéla Dubcová z Rychnova nad Kněžnou. Okresu se však nevyhnou ani exotická jména. „Většinou je jeden z rodičů cizinec. Občas také rodiče svého potomka pojmenují podle postavy ze seriálů," popisuje Olga Zahálková z rychnovské matriky.