Zabezpečení resortu municí a výbušninami

Dopolední program patřil Týništi nad Orlicí. Generála doprovázel ředitel Sekce podpory Ministerstva obrany brigádní generál Jaromír Zůna a ředitel Agentury logistiky plukovník Jaroslav Trakal. Náčelník centra podplukovník Zdeněk Plhal seznámil generála Bečváře s organizací, působností a rozsahem plněných úkolů. „Centrum je specializovaným zařízením určeným k nepřetržitému zabezpečení resortu municí, řízenými střelami, výbušninami a pyrotechnickými prostředky. Zabezpečuje celkovou evidenci munice v Armády ČR, příjem veškeré munice zaváděné do armády, její výdej a skladování. Provádí vysoce odborné technické a chemické zkoušky pro prodlužování životnosti munice včetně ošetřování, delaborace, střeleckých a laboratorních zkoušek munice," představil Plhal širokou škálu schopností tohoto centra.

Poté si generál Bečvář prohlédl pracoviště, kde provádí odborný personál chemické a technické analýzy, dále pracoviště určené k delaboraci munice a skladové prostory materiálu pro jednotky v úkolových uskupeních a hotovostních silách. Na stanovišti Vojenské policie se seznámil se systém ochrany a střežení areálu.

„Centrum disponuje schopnostmi na vysoké odborné úrovni. Profesionální přístup hodnotím nejen u vedoucích funkcionářů, ale i ostatních pracovníků. Dosaženou úroveň je nutné udržet pro plnění náročných úkolů, které budou na útvar kladeny v budoucnosti v souvislosti s realizací Koncepce výstavby AČR," těmito slovy se rozloučil generál Bečvář s pracovníky centra.

Podíl na mezinárodních geografických projektech

Odpoledne navštívil generál Bečvář Vojenský geografický a hydrometeorologický úřad v Dobrušce. Generála přivítal zástupce ředitele úřadu plukovník Radek Wildmann. Prezentoval působnost, plněné úkoly a činnosti v oblasti geografického, hydrometeorologického a polygrafického zabezpečení včetně oblasti GNSS (globální navigační satelitní systémy, zejména GPS), a to jak na území České republiky, tak v zahraničních operacích.

Vyzdvihl oddělení speciálního monitoringu, které patří k vojenskému útvaru: „Součástí našeho zařízení je i mezinárodní seizmická stanice v podhoří Orlických hor Polom, která je zařazena mezi třicet nejkvalitnějších stanic světa. Je schopná zachytit seizmické jevy přírodního i umělého charakteru celé naší planety." Odborníci z Dobrušky vyrábějí geografické produkty a služby ve standardech NATO, prostorem jejich zájmu a odpovědnosti jsou kromě České republiky země celého světa, zejména krizové oblasti. V rámci mezinárodní spolupráce jsou také zapojeni do projektu MGCP (Multinational Geospatial Co-production Program), kde jsou využívány družicové snímky pro tvorbu geoprostorové databáze a následně mapových produktů.

Dalším z významných úkolů tohoto zařízení je organizování odborné přípravy a výcviku našich vojáků v oblasti geografie a hydrometeorologie. Do budoucna by měly být rozšířeny odborné kurzy také pro slovenské kolegy a další alianční partnery. Vojáci z Dobrušky mají zkušenosti z nasazení v zahraničních operací, například v Afghánistánu a v Kosovu, kde byli zodpovědní za geografické a hydrometeorologie zabezpečení. „Odborné pracoviště disponuje úzce specializovanými schopnostmi, které uplatňuje na mezinárodní úrovni. O tom také svědčí nasazení příslušníků na odborných pracovištích ve strukturách NATO a EU a dále jejich zapojení do mezinárodních projektů a pracovních skupin. Věřím, že si udrží tento standard a podaří se jim realizovat další modernizační projekty," zhodnotil generál Bečvář.

Vlastimila Cyprisová