Přestože se nyní na stavbu a ostatní stavební úpravy získává stavební povolení, ve zdravotnictví ubylo hodně peněz a Dialcorp si tak musí rozmyslet, jestli na realizaci bude mít finanční prostředky.

Přistavovat by se měl dialyzační sál, rovněž je potřeba zrekonstruovat vše, co už je v provozu dvacet let. Bude se tedy jednat nejen o opravy, ale i o modernizaci. Ta je hlavním cílem celého projektu.

„Před dvaceti lety si člověk ani v nemocnici nemohl říct, že by chtěl jednolůžkový pokoj s televizí. Nebylo to možné. Dnes to už lze, když si lidé zaplatí. Na dialýze to ale nikdy nebude tak, že se pacient bude sám v místnosti dívat  na televizi. Vždycky jich na sále bude několik. Ale nově by kolem sebe měli větší prostor, kulturnější prostředí. Také personál se bude cítit lépe a získá vhodnější zázemí," vysvětil smysl rekonstrukce Karel Knop.

Jelikož do Dialcorpu chodí na dialýzu lidé třikrát týdně, společnost by jim chtěla nabídnout určitý komfort.

„Středisko už stojí dvacet let. Bylo zhotoveno přestavbou rozestavěného objektu, který měl sloužit úplně jiným účelům. Za tu dobu se změnily požadavky na pracovní prostředí a na péči o pacienty ve smyslu jejich pohodlí při zdravotním výkonu," řekl jednatel společnosti Karel Knop.

Problémem jsou však již zmiňované peníze. Jelikož společnost není státním zařízením, žádné dotace nemůže získat. Současná představa je, že stavba přijde zhruba na patnáct až osmnáct milionů korun. Dialcorp si bude muset vše zaplatit sám, pravděpodobně z nějakého úvěru.

„Nyní máme ukončenou etapu představ, projektovou přípravu a bude vydáno stavební povolení. To má platnost minimálně dva roky, pak se dá eventuálně prodloužit. Čili teoreticky je dost času, abychom si promysleli, jak budeme postupovat," uvedl jednatel, podle něhož je přáním pracovníků i pacientů, aby se s výstavbou začalo ales᠆poň příští rok. „Určitě se nezačne v letošním roce, to můžu říci stoprocentně. Uvidíme, jaká bude situace za rok," dodal.

Platnost stavebního povolení potvrzuje také Hana Matějková ze stavebního úřadu v Rychnově.

„Kdyby se stavba nezahájila, tak je povolení platné dva roky. Pokud by se začalo už stavět, tak je to uvedeno ve stavebním povolení. Přiměřená lhůta je ale asi tři roky," objasnila Hana Matějková. Ta zdůraznila, že vydat stavební povolení trvá šedesát dní, než projde všemi náležitostmi a správními lhůtami.