Byl první v okrese, ale přesto se slavnostně zařadí až na druhé místo. Sedloňovský fitpark pod širým nebem už slouží návštěvníkům víc než rok, avšak teprve nyní se dočká ceremoniálu otevření.

Jak je to možné? Stroje už sice v areálu umístěny byly, ale chybělo další vybavení a úprava okolí. Proto se Dětský domov v Sedloňově, který je autorem myšlenky, rozhodl vyčkat. O několik málo měsíců ho tak předběhl Rychnov se svým sportovištěm plným strojů pod širým nebem.

„Nápad se zrodil v našich hlavách už před dvěma lety, avšak tehdy vše ztroskotalo na penězích. Postupně se nám podařilo získat dotace od sponzorů, a tak místo zarostlého pozemku uprostřed obce vznikl prostor, který slouží nejen našim dětem, ale i obyvatelům Sedloňova nebo turistům," říká ředitel dětského domova František Veverka.

Fitpark, který tady nazvali jako Zahradu porozumění (Garden emphaty), vyrostl na pozemku, který je v majetku Královéhradeckého kraje, potažmo domova. A na jeho stavbě se nepodílely jen stroje nebo firmy, ale také samy děti. „Pomáhaly nám s trháním plevelu a dalších rostlin nebo dřevin, aby mohlo sportoviště vyrůst," objasnil ředitel.

Peníze neměli, 
tak dali techniku

Do práce se zapojila i obec, která sice nemohla přispět penězi, avšak poskytla alespoň techniku potřebnou k zarovnání a úpravě povrchu. „Je to skvělý nápad, který jsme uvítali. Už jsme si mohli ověřit, že je skutečně hojně oblíbený. A to nejen u místních, ale také u turistů. Rozhodně to přispělo k zatraktivnění obce," upřesnila starostka Hana Ježková, která přiznala, že i ona sama občas do parku zavítá.

„Chodíme tady s paní účetní," směje se. Obě prý nejraději využívají jeden z prvků, kdy je základem pohyb boků. „Chodím sem i se svými vnoučaty a je to skutečně vynikající," dodává první žena v obci.

Fitpark, který byl letos rozšířen o lavičky, stůl na ping pong a stojan na streetball, však vznikl i za trochu jiným účelem. pro děti z dětského domova je to jednak příležitost, jak trávit volný čas, a také se dostanou do kontaktu s dalšími lidmi, čímž získají další zkušenosti do života. Navíc jedna z možných budoucích vizí ředitele trochu koketuje i s myšlenkou, že by areál využívaly soukromé firmy pro své akce a následně by se mohly stát sponzory domova.

„To by však určitě nebyla podmínka využití. Spíš že by je to mohlo snáze napadnout jako forma poděkování," objasnil František Veverka. Fitpark je otevřen čtyřiadvacet hodin denně a zatím není nijak hlídán, nicméně jeho poloha přímo naproti obecnímu úřadu i dětskému domov