Proslulému podniku v Orlických horách se vloni příliš nevydařila oslava plnoletosti. Osmnáctý ročník se kvůli nedostatku sněhu musel jet na kolových kárách, které musheři používají v letním období pouze k tréninku. Po celé Evropě byla vloni řada závodů kvůli nepřízni zimního počasí zrušena, ale Šediváčkův long si osmnáctý zářez přece jen připsal.

Letos si zima s příděly sněhu dávala rovněž na čas. Nyní už je situace příznivější. Na sklonku minulého týdne pořadatelé definitivně rozhodli o tom, že saně budou v plné permanenci. „Letos to bude na hraně. Potřebovali bychom sněhu ještě víc," říká organizátor závodu Pavel Kučera, podle něhož jsou korekce připravených tras velmi pravděpodobné. „Aktualizovat je budeme včas na našem webu www.sedivackuv-long.cz."

Musheři se svými čtyřnohými přáteli se vydají na trať úvodní etapy ve středu v dopoledních hodinách. Už zítra v podvečer je v Deštném v Orlických horách na programu slavnostní zahájení 19. ročníku Šediváčkova longu. Diváci se od 17 hodin mohou pod sjezdovkami lyžařského centra těšit na ukázku zápřahu psího spřežení a představení závodníků. Pro návštěvníky turistického střediska bude připraveno občerstvení a upomínkové předměty.

Náročný závod, zahrnující čtyři denní etapy a jedno povinné přenocování na sněhu, letos měří téměř čtvrt tisícovky kilometrů. Trať vede převážně po hřebenech Orlických hor. Šediváčkův long je nejdelším závodem v České republice, proto se zároveň jede jako domácí šampionát v takzvaném longu (dlouhá trať). Vloni do cíle dorazilo pouze třicet devět z původního počtu 51 startujících. „Letos se s předstihem přihlásilo 110 musherů, ale dvacítka na poslední chvíli odřekla, takže počítáme s 90 startujícími," uvedl včera Kučera.

Základnou pro celý závod je chata Kristýna v osadě Jedlová v Deštném v Orlických horách, kde se také v sobotu odehraje oficiální vyhlášení konečných výsledků závodu.

Pořadatelé apelují na návštěvníky Orlických hor, aby byli během pohybu po tratích a v okolí chaty Kristýna velmi opatrní. Psí spřežení bývá velmi dlouhé a je problém ho při jízdě „na místě" zastavit. Je třeba dbát zvýšené opatrnosti a především uposlechnout pokynů pořadatelů na trati. Nejdůležitější pokyn pořadatelů zní: „Prosíme, nevoďte svoje psy na trať a do dalších prostorů závodu."