To se snad ani spočítat nedá, každý takový úkon ale něco stojí.

Cena za vodu se navíc stále zvyšuje, a to napříč celou republikou. Letos však na Rychnovsku k výraznému zdražování nedošlo, někde cena zůstala dokonce stejná jako loni. Rychnovský deník se na tuto tématiku zaměřil a zjistil, kde si letos lidé na Rychnovsku připlatili, případně o kolik.

V okrese je největším dodavatelem pitné vody společnost Aqua Servis, ve Vamberku je to zase Vamberecká voda. Některé obce ale s vodou hospodaří také samy. Stále se ještě najdou menší vesnice, které nemají veřejný vodovod. Zde se lidé musí spoléhat na zásobu ve vlastních studních, v období sucha to pak může znamenat velký problém. Vodovod chybí například ve Zdobnici, ale i v dalších obcích.

Zvyšování poplatků se snad děsí každý, za vodu ale letos obyvatelé okresu nijak výrazně připlatit nemuseli.
„Cena vodného a stočného je pro tento rok 81 korun včetně daně, zůstala tak i pro rok 2016 ve stejné výši jako v roce loňském," prozradila Iveta Doležalová, ředitelka společnosti Aqua Servis, která je největším dodavatelem pitné vody na Rchnovsku.
Zásobuje vodou velkou část měst a obcí v okrese, využívá ji zhruba 50 tisíc obyvatel.

V průběhu uplynulých pěti let zdražil Aqua Servis pouze jednou, a to v roce 2015, kdy došlo k meziročnímu růstu ceny vodného a stočného o 1,38 procent, a to ze 79,90 korun za metr krychlový na současných 81 korun. Pro čtyřčlennou rodinu se tak zvýšily náklady na dodávku pitné vody a odkanalizování o zhruba 150 korun za rok.

Jiného dodavatele vody má například Vamberk, zde se o pitnou vodu stará Vamberecká voda, a to zhruba čtvrtým rokem. Ve Vamberku se místním postupně zlevňuje vodné, to je v letošním roce 31,10 korun bez DPH a v loňském roce to byla částka 31,52 bez DPH. „Daří se nám tuto částku během několika let stále mírně snižovat, snažíme se co nejvíce minimalizovat ztráty na všech vodárenských sítích. Cena se odvíjí například také od toho, jaké jsou náklady na elektriku," vysvětluje ředitel Vamberecké vody Leoš Podsedník.

Za stočné ale zaplatili letos obyvatelé Vamberka více, jeho cena se naopak zvyšuje a stále bude, proto se dodavatel snaží výslednou částku za vodu kompenzovat tím, že mírně snižují vodné. Stočné letos činí 37,34 bez DPH za metr krychlový a loni to bylo 36,92 bez DPH. Kompletní cena vodného a stočného i s daní vyjde ve Vamberku na necelých 79 korun.
Například v Opočně se starají o pitnou vodu technické služby města. Místní obyvatelé tu za metr krychlový vody zaplatí 79 korun.