Místním obyvatelům začíná docházet trpělivost. Nárůst dopravy cítí na vlastní kůži – hluk, prach, poničené domy, ale i pocit nebezpečí. Ne všichni řidiči totiž jezdí předpisově.

Změnit by to měly obchvaty, jejichž stavby jsou v plánu. Pravdou však zůstává, že jejich realizace není otázkou několika málo měsíců. Teď obchvaty vznikají aspoň na papíře. „Projektanty dvou důležitých obchvatů, které jsou součástí rozšíření průmyslové zóny Solnice-Kvasiny, již vybrala Rada Královéhradeckého kraje," prozradil tiskový mluvčí kraje Michal Friček. První ze staveb odvede nadměrnou dopravu z Domašína, místní části obce Černíkovice. Druhá naváže na již existující první část obchvatu Solnice.

„Přes Domašín vede silnice druhé třídy, která je využívána zejména jako spojnice dvou komunikací první třídy a také jako přístupová cesta do průmyslové zóny. Částečný obchvat Solnice je sice v provozu od roku 2012, zatím ale slouží jen pro odklonění dopravy ze směru od Častolovic. Po vybudování navazujícího úseku odvede i vozidla, která městem projíždějí po silnici I/14," vysvětluje radní Josef Dvořák, který je odpovědný za oblast investic.

Délka obchvatu Domašína bude necelé dva kilometry a jeho výstavba je naplánována na roky 2018 až 2019. Zpracování kompletní projektové dokumentace včetně průzkumů a zajištění autorského dozoru bylo vysoutěženo za 3,25 milionu korun.

Druhá část obchvatu Solnice bude mít délku 1625 metrů a stavět se začne v roce 2019. Cena za služby projektanta je 4,7 milionu korun. Stavby budou financovány ze Státního fondu dopravní infrastruktury.