Volební účast se v čase dovolených jen těžko odhaduje. Je také obtížné určit, zda vlekoucí se problémy lidi spíše namotivují k větší angažovanosti, nebo je naopak otráví.

Jeden z oprávněných voličů si tuto možnost určitě nenechá ujít, přestože je na dnešek pozván na svatbu známých, která se koná až na hradě Točník na Berounsku.

„K volbám půjdu hned ráno, abych vše stíhal. Moje preference se od minulých voleb nezměnily," uvedl Michal Prokšík ze Zdobnice.

Jeho kroky tak v sobotu povedou do jediné volební místnosti, která je otevřena od sedmi do dvaadvaceti hodin v budově obecního úřadu. Hlasy budou sečteny ihned po uzavření místnosti a následně předány na odpovědná místa.

Předají je o půlnoci

„Očekávám, že spočítané hlasovací lístky budou zástupci volební komise předány okolo sobotní půlnoci. Převezmou je dva naši pracovníci a dva lidé ze statistického úřadu," řekla Alena Židová, vedoucí odboru správních činností v Rychnově nad Kněžnou, a dodala, že potvrzené výsledky voleb by měly být vyvěšeny na úřední desce nejdéle v neděli.

Ty budou netrpělivě očekávat všichni občané Zdobnice, kteří jsou již řadu měsíců rozděleni na dva přibližně stejné tábory. To způsobilo patovou situaci v zastupitelstvu, která již dvakrát vyústila v nutnost předčasných voleb. Poprvé vloni v létě, kdy své mandáty složili tři členové opozice.

Po prosincových volbách se úvodní zasedání zastupitelstva ani nekonalo, protože na své posty rezignovala pro změnu druhá strana, která ztratila jedno křeslo, a tím většinu v sedmičlenném zastupitelstvu.

Věří, že lidé dorazí

Zda se nyní podaří něco zvrátit, je otázka pro věštce. Své šance nechtějí hodnotit ani samotní kandidáti. „Počet hlasů se nedá vůbec odhadovat, stejně tak ani volební účast. Já myslím, že většina lidí je doma a k volbám dorazí," prohlásil Vladimír Stýblo, který kandiduje za stranu Kunčina Ves a Zdobnice.

K nevyzpytatelnosti výsledku přispívá i fakt, že oproti minulosti kandidují jen tři strany z pěti. To, kam se voliči zbývajících dvou přikloní, může být rozhodujícím faktorem.

V případě opakování minulých výsledků však lídr jedné z kandidátek nevěří v rozuzlení současné situace. „My to shazovat nebudeme, ale obávám se, že to udělá druhá strana. Velký problém je v samotném nastavení systému. Starostka může pokaždé rezignovat, a tím si udržet své místo," uzavřel kandidát na post zastupitele.

Vyjádření bývalé starostky, která kandiduje za stranu Zdobnice, se přes veškerou snahu nepodařilo zajistit. Jasné je, že v případě neúspěchu se budou volby opakovat.