„Jsme tomu opravdu rádi, protože vyjet z té staré, když je na každé straně deset centimetrů místa a maják musíme sundávat, protože na výšku se do ní auto prostě nevejde, není jednoduché. Nehledě na to, že máme dvě auta a jedno z nich musí stát celý rok venku," přiznal Radek Panenka ze Sboru dobrovolných hasičů Voděrady.

Právě to, že se do stávající zbrojnice obě auta nevejdou, je důvodem pro výstavbu nové. Ta původní totiž nebyla stavěna pro hasičské vozy, ale pro starší potahovou techniku.

„Přesný termín stavby však ještě není znám, asi na podzim, nejdříve musíme získat stavební povolení a pak se bude konat výběrové řízení," uvedl starosta obce Josef Šmída s tím, že o žádnou dotaci nežádali, protože nyní už jsou všechny dotační tituly skončeny.

„Předpokládáme, že si to buď zaplatíme sami, nebo ještě o nějakou požádáme," řekl Josef Šmída, podle kterého se novostavba vyšplhá na 2,9 milionu korun. O případném úvěru obec moc neuvažuje, protože stále má jeden ještě z doby, kdy zateplovali základní školu.

Hasičům přitom vyhovuje i to, že nová hasičárna bude postavena vedle budovy obecního úřadu. „Nám to vyhovuje, obě auta budou v té nové a tím by se všechno vyřešilo. Stará zbrojnice by nám zůstala pro uskladnění nehasební techniky a ostatních věcí. Jsme opravdu rádi, protože o novou hasičárnu bojujeme už desítky let," dodal Radek Panenka.