Portugalský ostrov Madeira je znám jako turistický ráj. Podobně o ostrově v Atlantském oceánu smýšleli i dva studenti z Univerzity Pardubice, když na začátku února odlétali do města Funchal na půlroční studijní pobyt.

Po necelém měsíci na ostrově je ale místo příjemného subtropického podnebí potkalo pravé vodní peklo! Madeiru a především právě město Funchal postihly katastrofální záplavy. Úřady odhadují, že řádění živlů nepřežilo přes čtyřicet lidí.

Oba studenti z fakulty ekonomicko–správní přežili záplavy bez úhony, jejich do té doby příjemný pobyt jim ovšem velká voda značně zkomplikovala. Při příletu na ostrov studenti Jakub Petr a Jan Pucandl rozhodně nečekali, že zažijí takové drama.

„Funchalem protékají tři řeky a v minulých dnech se všechny tři naráz vylily. Přitom po našem příletu to vůbec nevypadalo, že by něco takového hrozilo. V těch řekách bylo vody jako v nějakém malém potoku,“ popsal situaci před záplavami Jakub Petr.
Vše se však změnilo minulý pátek, kdy začalo silně pršet.

„Celou noc hustě pršelo a nepřestalo ani v sobotu ráno. V jedenáct hodin dopoledne se pak řeky vylily z koryt. Já jsem ten začátek záplav vlastně ani na vlastní oči neviděl, jelikož jsem tou dobou ještě spal,“ konstatoval Petr s tím, že rezidenci, ve které jsou studenti ubytovaní, velká voda minula, jelikož budova je stranou od všech řek.

„Když jsem se pak probudil, tak jsem nemohl uvěřit vlastním očím,“ dodal student pardubické univerzity. Po probuzení už se totiž ulicemi Funchalu valila voda.

Student z Pardubic: všude je bahno a kamení, ale už neprší

Oba pardubičtí studenti naštěstí na Madeiře nemuseli bojovat o život jako někteří místní obyvatelé.

Celé město je totiž postavené do kopce, a tak mnoho domů velká voda nezasáhla. Rezidence, ve které studenti bydlí, byla jedním z nich.
„Došlo ovšem k sesuvům půdy. Do řek se tak valilo bahno, kamení a dřevo. Z toho důvodu došlo v některých místech k ucpání koryta řeky a ta se pak vylila z břehů a tekla normálně ulicemi,“ vysvětlil student Fakulty ekonomicko–správní Univerzity Pardubice Jakub Petr.
Voda již sice opadla, město Funchal se teď ale potýká s dalším problémem.

„Všude je bahno a na některých místech je až jedenapůl metru kamení. Naštěstí už zde nyní neprší, takže mohly začít odklízecí práce. Je tu teď dost rušno. Moře neustále křižují různé lodě, vzduchem létají vrtulníky a bahno ve dne i v noci odklízejí bagry a náklaďáky,“ přiblížil nynější situaci Petr.

Dostat se přes řeku je velmi obtížné

A jaké konkrétní problémy přinesly záplavy pardubickým studentům?
„Voda poničila silnice a strhla i některé mosty, takže je teď hodně komplikované dostat se přes řeky. Většina obchodů je právě u řek, takže je trochu problém sehnat potraviny. Třeba v blízkosti naší rezidence žádný obchod není. Do obchodu se musíme dostat oklikami, jelikož autobusy nejezdí nebo mají zkrácenou trať. Promenáda a silnice podél moře jsou třeba absolutně nepoužitelné – leží tam totiž tak metr bahna a kamení,“ podotkl student pardubické univerzity.

Ty největší hrůzy ovšem studenti znají jen z doslechu.
„Slyšel jsem, že jedna menší vesnice byla úplně srovnána se zemí. Tam si prý záplavy vyžádaly asi třicet obětí,“ pravil Jakub Petr.
Pardubičtí studenti nyní pozitivně hodnotí snahu místních úřadů o zlepšení situace.

„Funchal je nyní hodně poničený. Je ale vidět, že se vláda snaží dát vše urychleně do pořádku. Madeira je přece jen ostrov, který žije z turistického ruchu a do zničeného města se spláchnutými botanickými zahradami by nikdo nepřijel,“ uvedl Jakub Petr.
Příjemným překvapením pro účastníky studijního pobytu byl také fakt, že nebyli na dlouho odříznutí od elektřiny.

„V sobotu nefungoval elektrický proud asi jen půl dne. Máme nyní sice problém dostat se do nějakého otevřeného obchodu, ale když už se tam dostaneme, tak potravin je dostatek. Jediné, co chybí, je pečivo,“ řekl exkluzivně pro Pardubický deník Petr.
Podle některých zpráv by prý mělo trvat zhruba dva měsíce, než bude Funchal uveden do původního stavu.

„Podle pracovního nasazení těch, kteří odklízejí bahno a kamení, bych řekl, že to je celkem reálný termín,“ uzavřel Jakub Petr.

Lukáš Dubský