Dalším problémem je, že mladí lékaři příliš netouží po tom mít ordinaci v malých obcích. A netáhne je to ani do Orlických hor.
Místní obyvatelé zpravidla lékařskou péči zajištěnou mají, ale lékaři ordinují maximálně jednou za týden, a někde dokonce pouze jednou za měsíc. Pokud místní náhle onemocní, musí cestovat.

Na lékařskou péči ve svém bydlišti spoléhají hlavně lidé důchodového věku. Těm může dojíždění činit velké problémy.
V horských obcích fungují ordinace pouze omezeně. Například v Orlickém Záhoří mohou místní navštívit svého lékaře jednou za čtrnáct dní. Pokud potřebují zdravotní péči akutně, musí zajet například do Rokytnice v Orlických horách.
Podobná situace je také v Bartošovicích v Orlických horách – i tady ordinuje praktický lékař, ale pouze jednou v měsíci.

„Dříve to byl velký problém, a to hlavně u starších lidí, kteří byli zvyklí, že k nám jezdil praktický lékař každý čtvrtek. Po jeho úmrtí se ale situace změnila a místní si museli zvyknout, že je ordinace otevřená jen jednou v měsíci," vysvětluje starosta Bartošovic Kostas Kotanidis.
Dle jeho slov tato ordinace slouží pouze pro základní vyšetření, pokud má člověk nějaké větší problémy a potřebuje speciální péči, musí vyrazit jinam. Staří lidé ale příjezdu lékaře využívají například v případě, že jim dojdou léky.

V některých obcích ale praktického lékaře nemají vůbec, taková situace je například v Bačetíně. Zdejší obyvatelé musí dojíždět za lékařskou péčí do nedaleké Dobrušky.
Malé obce nejsou mnohdy pro praktické lékaře příliš atraktivní. Naštěstí ale existují také výjimky. Ve Skuhrově nad Bělou je ordinace otevřená pro zdejší obyvatele každý den. Mají zde přímo svou obvodní lékařku.

„Ve Skuhrově pracuji od července 2014. Dříve jsem působila v Chocni. Nevadí mi, že jsem přešla na malou obec, je tu rodinná atmosféra," prozradila lékařka Karolína Juránková.
Ta dodává, že zde lidé nemají problém ani s dostupností. Pacienti totiž jezdí do ordinace poměrně často autem, pokud potřebují speciální vyšetření, pokračují pak v cestě a jedou například do Rychnova nad Kněžnou.

Zubaři se rozhodně nenudí, je jich stále nedostatek

Rychnovsko – Sehnat dobrého zubaře může být v poslední době velký oříšek. Čekárny v ordinacích stomatologů jsou ve většině případů plné.
Plno má například i ordinace zubní lékařky Jany Tancurinové z Vamberka, které jsme se zeptali na několik otázek.

Jak dlouhá může být čekací lhůta pacientů?
V tomto případě rozhoduje, o jaký lékařský zákrok se jedná. Pokud je to akutní, takového pacienta zapíšeme mezi již objednané, abychom ho mohli co nejdříve ošetřit. V ostatních případech se pacient dostane na řadu za necelé dva měsíce. Každý den pracujeme déle, abychom mohli ošetřit co nejvíce pacientů.

Pokud se jedná o rodinné příslušníky vašich pacientů, mají šanci se k vám do ordinace ještě dostat?
Záleží na situaci, pokud už ke mně chodí tříčlenná rodina a narodí se jim dítě, tak se ho snažím také přijmout, aby nemusela maminka někam dojíždět. (star)