Zrak se zhoršuje s přibývajícími léty. Tak je to u každého člověka. Přestože by se mohlo zdát, že nejenom u dětí za to může časté sezení před televizí a u počítače, není tomu tak.

„Počítač na dioptrie nemá žádný vliv. Lidé, kteří s ním pracují, trpí spíše spojivkovými potížemi nebo je oči slzí a pálí, protože se v oku vytváří méně slz," vysvětlila Lenka Romanová, lékařka z oční ordinace v Rychnově.

Za zhoršování očí tak může pouze stáří nebo vrozená vada. Ta se objevuje jak u dětí, tak i v pozdějším věku.

„Nemyslím si, že by v populaci narůstal počet vrozených vad. Existují ale moderní vyšetřovací metody, které je dokáží přesně definovat. Dříve jsme nedokázali na nějaké nedostatky brýle napsat. Teď už odhalíme i malé vady, které dokážeme vykorigovat," přiblížila situaci Lenka Romanová, podle níž se zhoršení zraku nedá nijak zabránit. Žádné účinné cviky nejsou, jelikož veškeré cvičení má vliv pouze na pohyb oka, nikoliv na vidění.

Na zrakové vady máme dva typy pomůcek, a to dioptrické brýle nebo kontaktní čočky. O ty je stále veliký zájem, protože jejich nošení je pohodlnější.

Třetí variantou je laserová operace, na kterou chodí stále více lidí.

Podle Gabriely Kubcové z optiky v Kostelci nad Orlicí se k ní však lidé chodí učit čočky nasazovat a následně si pak objednávají nějaké nekvalitní vyrobené v Číně.

„To je náš hlavní problém. Naučit se správně nasazovat čočky není žádná sranda. Nejmenovaný rychnovský lékař to dělá tak, že lidem prodává CD za pětistovku, ať se to naučí sami. To mi přijde hrozné. My je poctivě učíme. Pravdou ale je, že klienti se k nám nevrací tak, jak bychom si představovali," stěžuje si Gabriela Kubcová.

Cena slušných kontaktních čoček se pohybuje mezi sty až sto dvaceti korunami za jeden kus. Dříve se prý nosil jeden pár celý rok. Dnes jsou prodávány po šesti kusech, přičemž balení zhruba za šest stovek vydrží asi tři měsíce.

„Pokud by někdo chtěl nosit čočky intenzivně, tak vyjdou dráže než brýle. Ty stojí přibližně dva tisíce na tři roky," dodala Gabriela Kubcová.

Výhody a nevýhody čoček i brýlí

ČOČKY

Výhody:

• nijak člověka neomezují například při sportu, větší zorné pole

Nevýhody:

• nelze je snadno nasadit, při pravidelném používání jsou dražší

BRÝLE

Výhody:

• snadné nasazení i čištění, nemusí se kupovat tak často jako čočky

Nevýhody:

• někomu nesluší, při některých aktivitách překážejí, mají menší zorné pole