Práce jsou už v plném proudu. „Jsme za polovinou. Hotovo by mělo být do konce letošního května," prozradil starosta obce Jiří Plocek.
Podle jeho slov mohli senioři ve škole bydlet o několik měsíců dříve.
„Počítali jsme s termínem do konce minulého roku," poznamenává starosta. Rekonstrukce se však protáhla kvůli opravě střechy.
Inspiraci hledal starosta jinde

Ačkoli s ní původní projekt nepočítal, její stav byl natolik špatný, že se musí vyměnit.

„Měli bychom opravenou a zateplenou budovu s novými okny a na ní střechu starou šedesát let," popisuje Jiří Plocek.
Vybudování sedmi bytů pro seniory přijde na necelých šest a půl milionu korun.

Více než polovinu přitom pokryje dotace. „Dosahuje výše čtyři miliony dvě stě tisíc korun," prozrazuje starosta s tím, že se inspiroval v obcích, kde podobný projekt realizovali.

„Hovořil jsem se starosty, kteří se do takové akce pustili. Ptal jsem se jich, zda jsou spokojení i jak čerpali dotace," uvádí.
Obec se rozhodovala, jak s objektem, jehož historie sahá až do osmnáctého století, naložit.

O tom, že se stane bytovým domem, rozhodla dotace a také posudek statika. „Ten prohlásil, že je škola v dobrém stavu a tudíž se nemusí bourat," vysvětluje starosta.

Byty, které v budově bývalé základní školy vznikají, podle něj budou menší velikosti. „Jedná se o garsoniéry," podotýká. Určeny budou především pro důchodce, ale svůj nový domov v nich mohou najít i zdravotně postižení.
Nájem by vzhledem k cílové skupině neměl být vysoký.

„Ceny budou spíše lidové. Jejich výši stanovuje ministerstvo, které nám poskytlo dotaci. Stejné je to u kritérií pro přijetí," popisuje starosta Jiří Plocek s tím, že jedním z požadavků na nájemníka bude věk nad sedmdesát let.
Do kasy „poteče" více peněz
Obec díky rekonstrukci bývalé základní školy nepřijde o historicky významný objekt.

Přínosem však může být i přírůstek obyvatel. „To by pro nás mohlo být plusem," míní starosta Jiří Plocek.
Stejně tak se k sociálním bytům staví i starosta Borohrádku Milan Maček. Ve městě vyrostly před nedávnem.

Peníze do městské kasy totiž putují i na základě počtu obyvatel.
„Když se k nám do Borohrádku přistěhuje někdo nový, je to velmi dobré. Do rozpočtu to přinese zhruba jedenáct tisíc korun ročně.

Všechny nově příchozí proto vítáme," prozradil starosta Milan Maček.
V sociálních bytech s regulovaným nájemným mohou v některých obcích však bydlet i mladé rodiny.
Tak tomu bude i v Čermné nad Orlicí.

Sociální bytyObce a města v okrese často řeší, jak naložit s nevyužívanými objekty, které mají ve vlastnictví.
Jednou z variant je také vybudování sociálních bytů, které mohou pronajímat a na jejichž stavbu se často vztahuje dotace.
Touto cestou se vydali v Chlenech. Objekt bývalé školy momentálně přestavují na bytový dům, který nabídne sedm garsoniér.
Kritériem pro přijetí žadatelů je věk nad sedmdesát let či zdravotní postižení. Zájemci mohou být obyvatelé obce, ale i přespolní.
Obec zatím nemá žádné žádosti o bydlení. Přestavba by měla být hotová do konce letošního května.
Nové sociální byty vyrostly i v Borohrádku. Tam se však stavělo takzvaně na zelené louce. A senioři a mladé rodiny se mohou těšit i na nové bydlení v Čermné nad Orlicí.
Bytové domy zaměřené na seniory, sociálně slabší či postižené nabízejí nájemné za příznivé ceny, ale přináší také riziko, že nájemce, který je ve špatné situaci, nebude nájemné platit.
Podle starosty Chlen Jiřího Plocka však podobné obavy může mít každý nájemce a pokud k podobné situaci dojde, bude se řešit na základě smlouvy.

Bytový dům tu dostaví do konce dubna. „S kolaudací však musíme počkat až potom, kdy bude hotova i kanalizace a čistička odpadních vod," podotýká starosta obce Josef Bezdíček.
To znamená, že byty budou muset na své obyvatele počkat do února příštího roku. „Doufám ale, že budou práce dokončeny dříve," konstatuje.
Obec vybudovala šest nových bytů.

„Z toho dva budou sloužit mladým rodinám, které splní daná kritérium – sociální potřebnost," vysvětluje starosta s tím, že byty jsou dvojí velikosti – dva plus jedna a jedna plus jedna. Do větších se tedy bez problému budou moci nastěhovat manželské dvojice.

Školu se městu nedaří prodat
Ne všude se však „zadaří".  Podobný záměr s nevyužívaným objektem bývalé školy měl i Kostelec nad Orlicí.
Na „základku" do Kostelecké Lhoty děti nechodí už řadu let – od roku 2007.

Město proto chtělo budovu využít a vybudovat v ní byty pro seniory. „Bohužel jsme na realizaci projektu neměli peníze," prozradil již dříve starosta Kostelce Jiří Bartoš.

Město se snaží objekt školy prodat, ale ani druhá dražba nebyla úspěšná. Plán na výstavbu bytů by proto mohl být stále „ve hře".
„Vytvoříme několik scénářů, jak s budovou naložit, a ty předáme vedení města.

Zbytek už musí rozhodnout rada. Budeme pochopitelně sledovat i dotace, a kdyby se našla nějaká vhodná, předáme informace dál," popsal Tomáš Dolek ze správy majetku města.