Nová výrobní hala vznikne místo bývalých kasáren.

Stavět se začne letos v září, hotovo má být do dubna 2017.

Vznikne zde až
100 pracovních míst.

Na výrobních linkách budou vznikat řetězy 
o větším průměru.

Práci zde může najít až stovka pracovníků. Stavět se začne ještě letos.

„Začátek stavby je naplánován v termínu září až říjen letošního roku. Hotovo má být do dubna příštího roku," prozradil za společnost Pewag Jan Končický.

S novou výrobní halou samozřejmě vzniknou také nová pracovní místa, těch společnost potřebuje zhruba stovku. Někteří zaměstnanci ale budou také pouze přesunuti ze stávajícího závodu do nových prostor.

Pracovníci se zdě opět zaměří na strojírenskou výrobu, ta se ale rozšíří. „Budeme zde vyrábět nově řetězy větších průměrů. Doposud zde vznikaly řetězy do průměru pěti milimetrů, nově se zaměříme na řetězy dosahující až 20 milimetrů v průměru, které se zatím vyráběly pouze v zahraničí," prozrazuje dále Jan Končický.

V novém areálu ve Vamberku tak vznikne šestnáct výrobních linek. Výrobní hala vyroste v centru města místo zchátralých kasáren. Radnice ale z obnovení průmyslového areálu strach nemá, a to i vzhledem k tomu, že je plánovaná akce posuzována i co se týče vlivů na životní prostředí. Problém by zde neměl být ani s hlukem. „Mám radost především proto, že díky rozšíření výroby ve městě vzniknou další nová pracovní místa, což je pro nás jako město velice důležité. Lidé zde budou zůstávat anebo i noví přijdou," vysvětluje starosta Vamberka Rudolf Futter.
SANKCE NEHROZÍ

Podle starosty Vamberka bude součástí areálu také velká plocha zeleně, která průmyslový prostor od města částečně odcloní. Samotné stavbě ale muselo nejprve předcházet zbourání chátrajících budov průmyslového areálu. Ty se podařilo „srovnat se zemí" v termínu, jak se společnost Pewag zavázala. Žádné sankce tedy nehrozí. Na místě zbyla pouze trafostanice, která být zbourána nemohla. Nejprve musí totiž ČEZ udělat přeložku.

Nezaměstnaných je v okrese minimum

Na Rychnovsku je nejnižší nezaměstnanost, to je zapříčiněno hlavně díky neustálému rozvoji průmyslu v okrese.

Podíl lidí bez práce na Rychnovsku, kde situaci příznivě ovlivňuje zejména automobilka v Kvasinách, klesl v březnu na pouhé 2,5 procenta. Stejně nízká nezaměstnanost byla pouze v okrese Praha – východ.

S rozvojem průmyslové zóny v okolí Kvasin stále vznikají nové pracovní pozice. Kvasinská automobilka také neustále přijímá nové zaměstnance.

Desítky pracovních míst vzniknou také ve školicím a výzkumném středisku, které má být v příštím roce dokončeno v Kvasinách.

Bývalý častolovický Orsil také rozšiřuje výrobu a práci by tu mělo najít dalších 60 lidí. Nové pracovní možnosti budou i ve výrobním areálu společnosti Pewag, který už na podzim začne vznikat místo bývalých kasáren ve Vamberku, zde má vzniknou stovka pracovních míst.