Průběh oprav
Během loňských hlavních prázdnin byla provedena první etapa rekonstrukce školy.

Ta zahrnovala odstranění střešní nástavby, výměnu střešní krytiny, výstavbu lešení, výměnu žlabů, svodů a hromosvodů a zajištění statiky budovy ocelovými táhly, protože stavba neměla věnec.

Letošní prázdniny se ve škole nesou ve znamení výměny oken. Stará a netěsnící nahradí nová dřevěná okna.

Tato etapa si z městské kasy vyžádá více než dva miliony osm set tisíc.

Radnice počítá ještě se dvěma dalšími etapami, které se budou rovněž provádět v době letních prázdnin.

Výuka tak nebude narušována.

Třetí z nich změní stav sociálních zařízení v budově, posledním krokem bude provedení nové fasády.

Celkem bude rekonstrukce stát osm až devět milionů korun.

Tentokrát na ni město vyčlenilo dva miliony osm set tisíc korun. Loni byla na objektu vyměněna střecha, zřízena podkrovní místnost a také zajištěna statika této historické budovy. Letos přišla na řadu okna. Ta budou zcela nová a dřevěná.

Další kroky jsou podle vedení města naplánované do budoucna. Podle vedoucího odboru správy nemovitostí Milana Bělky se počítá s několika etapami.

„Práce jsou rozděleny do čtyř částí – druhá z nich právě probíhá. Ve třetí přijde na řadu rekonstrukce sociálních zařízení a nakonec budova dostane novou fasádu,“ popsal.

Škola se opravuje na etapy z toho důvodu, že její stav je špatný a potřebuje velkou finanční injekci. Dokonce tak velkou, že by pro Rychnov mohl být problém rekonstrukci zaplatit najednou.

Celkem by záchrana budovy měla přijít městskou kasu na osm až devět milionů korun. „To je podle projektanta reálná částka,“ prozradil Milan Bělka.

Radost z probíhající rekonstrukce mají pochopitelně zaměstnanci školy a také její ředitelka Hana Fuksová. Podle ní bylo problémů s budovou hned několik.


Vysoké byly například náklady na vytápění. „Dochází k únikům tepla a topení akumulačními kamny je dost drahé," uvedla Hana Fuksová, ředitelka ZŠ Kolowratská před začátkem první etapy.

Nyní by se to mělo zlepšit, a to díky výměně oken, která by měla být dokončena s příchodem nového školního roku. Problém pomáhá řešit také nová střecha, do té původní totiž zatékalo.

Dlouhá historie

Radost z opravy má i místostarostka Rychnova Michaela Zimová. „Škola se nachází poblíž zámku, tudíž bude díky její rekonstrukci toto pěkné místo ve městě ještě hezčí," prozradila svůj názor.

Stav budovy byl podle ní velmi špatný. „Opravu si určitě zaslouží," dodala místostarostka.

Podle informací rychnovského historika Josefa Kráma byla škola vystavěna v roce 1819 hrabětem Kolowratem jako obecná škola se třemi a později pěti třídami. Od roku 1905 zde byl obecní úřad, později národní výbor. Sloužila také jako Dům politické výchovy.

Nyní zde sídlí škola zaměřená na žáky se speciálními vzdělávacími potřebami.