Dětské domovy na Rychnovsku slaví Vánoce jako každá jiná rodina.

„Příchod čertů slavíme každý rok. Přijde k nám čert, Mikuláš i anděl. Mikuláš čte dobré skutky z knihy, aby to zlé bylo odpuštěno. Vedeme to jako lidovou tradic,“ uvedla ředitelka Dětského domova v Potštejně Kateřina Sűsserová.

Čertovskou skupinu přivítaly i děti v Sedloňově. „Pohádkové bytosti předají balíčky dětem a poté pořádáme malou besídku se soutěžemi a tancem,“ prozradil ředitel František Veverka, který připomenul tradiční předvánoční charitativní akci. „Asi po šesté pořádáme spolu s obchodním domem Tesco prodej vánočních ozdob, které byly zhotoveny ve chráněných dílnách. Za první advent jsme získali více než třicet tisíc korun. Ozdoby budeme prodávat až do Vánoc,“ dodal Veverka.

Finance jsou pro domovy zvláště o Vánocích důležité. Ne každé dítě má tu možnost je trávit spolu s rodiči u Vánočního stromku. „Vždycky nám tu přes Štědrý den někdo zůstane. Letos zatím netušíme, kolik to bude dětí. Ti, co odjíždí k rodičům, se poslední den v prosinci vrátí a společně oslavujeme Nový rok,“ prozradila ředitelka Kateřina Sűsserová. Krásné svátky se snaží připravit i dětem v Dětském domově v Sedloňově. „Mají zde Štědrý den se vším všudy. Dětí, které zde zůstanou, je zhruba asi jedna třetina z celkového počtu. Ti šťastnější odjíždí ke svým rodičům. Pro ty ostatní je připraven program,“ komentoval Vánoce ředitel František Veverka.

Dětský domov vPotštejně pořádá pro 14. prosince Vánoční besídku, kde se představí zdejší děti. Hned na 21. prosince pořádá setkání pro přátelé a blízké dětí.

Dětský domov Sedloňově až do Vánoc vrámci charitativní akce prodává ručně vyráběné vánoční ozdoby. Cena jedné ozdoby je 20 korun a přispět může každý.