PAVEL ŠTĚPÁN
vedoucí společenského centra v Dobrušce
Chránit? Doufám, že ta města které vědí co se děje po večerech, o víkendech a při různých akcích, to už dávno dělá či kamerový systém má. Nelze jinak zabránit ničení a odcizení veřejného majetku. Už jako prevence je to dle mého názoru vyzkoušené. Z vlastní zkušenosti zastupitele města vím, že u nás v Dobrušce kamerový systém napomohl odhalit různé prohřešky, a nejenom to. Každé město, které ho před časem možná i odmítalo, přijde na to, že může být a je velice prospěšný.
Verdikt: ANO

Pavel Štěpán

(Pavel Štěpán)

ZDENĚK NOVÁČEK
Majitel zámku v Potštejně
Nevím, zda moje odpověď na takovou otázku bude relevantní. Osobně si myslím, že by kamerové systémy měly být všude. Je to ovšem hlavně otázka financí  a zdaleka ne všechny obce si to mohou dovolit. Obec Potštejn, kde bydlím, si nemůže dovolit kamery ani na hřbitově, který je častým terčem zlodějů a mizí tam výzdoba i jiné cenné věci. Tam, kde na to mají prostředky, bych to ale doporučil. Většině lidí by to asi nevadilo a vandalů bych se na to rozhodně neptal.
Verdikt: ANO

FRANTIŠEK KINSKÝ
potomek české šlechty a zastupitel Kostelce n. O.
Tato problematika je hodně složitá, hlavně z pohledu ochrany osobních údajů a zákona na ochranu osobnosti. Lidé mají právo na své soukromí, ale zároveň i ochranu svého majetku. Přestože kamerový systém nám vyřešil problémy s vandaly v okolí kosteleckého zámku, na veřejných prostranstvích bych s jeho instalací váhal. Zajištění pořádku je doménou městské policie, aleje jasné, že rozpočty měst a obcí jsou hodně napjaté. Mnoha skutkům by ale zabránila správná výchova v rodině, ve škole nebo zájmových sdruženích.
Verdikt: NEVÍ

František Kinský

(František Kinský)

JIŘÍ VÁCLAVÍK
Vyšetřovatel rychnovských hasičů
Jsem pro rozumné rozmístění a instalaci kamerových systémů do exponovaných a strategicky důležitých lokalit. Podobná zařízení významným způsobem pomáhají policistům v boji proti zločinu a městům při ochraně jejich majetku. Kamerový systém je jistě velice účinným pomocníkem, ale nic se nemá přehánět. Já osobně kamery na místech, kde jsou instalovány, většinou nevnímám. Podobně na tom asi bude většina mých spoluobčanů a další slušní lidé. Stále tu však existuje a asi ještě dlouho bude existovat riziko jejich zneužití a šmírování. Jsme jenom lidé. „Velký bratr" sleduje prakticky všechny naše kroky, což nemusí být vždy příjemné a ani žádoucí.
Verdikt: ANO

Verdikt poroty je ve prospěch pořízení kamerových systémů. Dva porotci se shodli na prospěšnosti zcela jednoznačně. Dyv se kloní k pořízení kamer, avšak s omezením. Kamery by měly být instalovány na exponovaných a ohrožených místech a nikoliv všude po městě. Pak by se staly spíše nepříjemným „šmírákem".

ČTĚTE k tématu také: „Velký bratr" udělá brzy vandalům čáru přes rozpočet