VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Med by měl letos opět podražit. Včelaře potrápil smrtelný a nevyléčitelný mor

Rychnovsko – Jaro je v plném proudu a společně s ním nastává období rojení včel. Letošní zima byla pro včely kritická, proto je teď pro ně důležité hezké a teplé počasí.

15.5.2016
SDÍLEJ:

Včely. Foto: DENÍK/Karel Pech

Zdravotní stav včel může výrazně ovlivnit i kvalitu včelího medu a jeho dostupnost na českých trzích. Rojení je přirozený způsob, kterým se množí včely. Nejde tedy o jednotlivé včely, jde o obsazení a postavení nového úlu. Květen je tedy ideálním obdobím pro včely, které mohou pomalu vylétat z úlů.
Jejich zdravotní stav je velmi důležitý pro celou sezonu. Může ho ovlivnit stav zimního počasí nebo nedostatek zásob, které jim přidělují včelaři. ,,Velkým problémem letošní sezony je mor včelího plodu, který je nevyléčitelný a smrtelný. V každém kraji je to jinak, ale naše včely jsou v dobré kondici," řekl výrobce úlů Miloslav Luňák.
Ohroženým produktem se stává med, který je u lidí čím dál populárnější a každý rok je po něm velká poptávka. V dnešní době můžeme sehnat med opravdu všude, ale tu správnou kvalitu je někdy obtížné poznat. Je zřejmé, že opravdoví milovníci medu si ho raději zakoupí ve specializovaných obchodech nebo přímo od včelaře. ,,Já doporučuji hlavně dětem a sportovcům květový med, který se dobře vstřebává do organismu a je lehký, a při nachlazení nebo snížení imunity doporučuji zase ten lesní," prozradil prodejce medu Tomáš Kovaříček z Týniště nad Orlicí. Správná kvalita medu je opravdu důležitá a v chuti hraje hlavní roli. ,,Kvalitní a poctivý med se pozná tak, že po čase zkrystalizuje. Pokud tomu tak není, tak se jedná o náhražku," prozradil včelař Karel Kučera z Rychnova nad Kněžnou.
Další známkou kvalitního medu je i jeho cena, která je výrazně vyšší a pohybuje se okolo 150 až 170 korun za kilogram. ,,Dražší je med lesní, který je u lidí už od začátku ten nejoblíbenější a nevadí jim si za něho připlatit," uvedl prodejce medu Tomáš Kovaříček. Všichni milovníci medu by měli vědět, že i letos budou ceny mírně stoupat. ,
,Nedovedu přesně říct, jak půjdou ceny nahoru, ale zákazníci mohou počítat s tím, že si připlatí navíc tak pět korun," sdělil výrobce úlů Miloslav Luňák z Týniště nad Orlicí.
Zárukou chutného medu je nákup ve specializovaných obchodech nebo přímo u včelaře. ,
„Opravdu bych všem, kdo mají rádi med, doporučil odebírat ho přímo od včelaře. Každý region má svého včelaře a kvalita je tam vždy jistá," dodal.  

Jak poznáte kvalitní med

Kvalitní med se pozná následujícím způsobem:

Nízká cena je podezřelá

Falšované medy nekrystalizují a jsou dlouho tekuté

Nekvalitní med způsobuje mírné pálení v krku (mb)

Autor: Redakce

15.5.2016 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Otevření nového useku D11 u Hradce Králové
AKTUALIZOVÁNO
17

Konečně! Nový úsek Dálnice D11 už slouží řidičům

Po nárazu do mostku odvážela řidiče sanitka
7

Po nárazu do mostku odvážela řidiče sanitka

Přepychy vstřelily čtyři branky za dvanáct minut a slavily výhru

Rychnovsko - Nejvyšší okresní fotbalová soutěž pokračovala o víkendu zápasy druhého kola.

OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Rychnovsko - Vážení rodiče, díky vstřícnosti rychnovské porodnice vám přinášíme fotky nejmladších Rychnováků. Každý týden náš fotograf fotí nově narozená miminka.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Ochránce Orlických Rampušák otevřel svoji pivní náruč

Dobruška /FOTO/ - Milovníci zlatavého moku měli o víkendu jasno, kam vyrazit za orosenou sklenicí. V sobotu své brány již posedmé otevřel dobrušský pivovar Rampušák, který pro návštěvníky připravil jak komentovanou prohlídku, tak i bohatý kulturní program orámovaný ochutnávkou pivního speciálu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení