Zdravotní stav včel může výrazně ovlivnit i kvalitu včelího medu a jeho dostupnost na českých trzích. Rojení je přirozený způsob, kterým se množí včely. Nejde tedy o jednotlivé včely, jde o obsazení a postavení nového úlu. Květen je tedy ideálním obdobím pro včely, které mohou pomalu vylétat z úlů.
Jejich zdravotní stav je velmi důležitý pro celou sezonu. Může ho ovlivnit stav zimního počasí nebo nedostatek zásob, které jim přidělují včelaři. ,,Velkým problémem letošní sezony je mor včelího plodu, který je nevyléčitelný a smrtelný. V každém kraji je to jinak, ale naše včely jsou v dobré kondici," řekl výrobce úlů Miloslav Luňák.
Ohroženým produktem se stává med, který je u lidí čím dál populárnější a každý rok je po něm velká poptávka. V dnešní době můžeme sehnat med opravdu všude, ale tu správnou kvalitu je někdy obtížné poznat. Je zřejmé, že opravdoví milovníci medu si ho raději zakoupí ve specializovaných obchodech nebo přímo od včelaře. ,,Já doporučuji hlavně dětem a sportovcům květový med, který se dobře vstřebává do organismu a je lehký, a při nachlazení nebo snížení imunity doporučuji zase ten lesní," prozradil prodejce medu Tomáš Kovaříček z Týniště nad Orlicí. Správná kvalita medu je opravdu důležitá a v chuti hraje hlavní roli. ,,Kvalitní a poctivý med se pozná tak, že po čase zkrystalizuje. Pokud tomu tak není, tak se jedná o náhražku," prozradil včelař Karel Kučera z Rychnova nad Kněžnou.
Další známkou kvalitního medu je i jeho cena, která je výrazně vyšší a pohybuje se okolo 150 až 170 korun za kilogram. ,,Dražší je med lesní, který je u lidí už od začátku ten nejoblíbenější a nevadí jim si za něho připlatit," uvedl prodejce medu Tomáš Kovaříček. Všichni milovníci medu by měli vědět, že i letos budou ceny mírně stoupat. ,
,Nedovedu přesně říct, jak půjdou ceny nahoru, ale zákazníci mohou počítat s tím, že si připlatí navíc tak pět korun," sdělil výrobce úlů Miloslav Luňák z Týniště nad Orlicí.
Zárukou chutného medu je nákup ve specializovaných obchodech nebo přímo u včelaře. ,
„Opravdu bych všem, kdo mají rádi med, doporučil odebírat ho přímo od včelaře. Každý region má svého včelaře a kvalita je tam vždy jistá," dodal.  

Jak poznáte kvalitní med

Kvalitní med se pozná následujícím způsobem:

Nízká cena je podezřelá

Falšované medy nekrystalizují a jsou dlouho tekuté

Nekvalitní med způsobuje mírné pálení v krku (mb)