V neděli padaly na řadě míst v Česku teplotní rekordy. Nejinak tomu bylo i v Rychnově nad Kněžnou, kde padly dokonce rekordy dva. Společně s tím teplotním padl i účastnický rekord z let 2012 a 2013. V parném odpoledni, teplotnímu rekordu navzdory, se na start svého závodu postupně postavilo 138 dětí a 12 maminek.

Po loňském dešti spalující slunce

Všechny mají náš obdiv, protože nedat přednost návštěvě koupaliště muselo stát dost mentálních sil. Avšak cyklisté obecně jsou na extrémy počasí zvyklí, takže i ti začínající se po loňském dešti a blátě s přehledem vypořádali i se spalujícím sluníčkem.

Když došly síly, kolo se i tlačilo

Zatímco se jejich doprovod z řad rodičů, prarodičů a známých, shlukoval na stinných místech, tak dětem sluneční žár očividně nevadil. Po odjetí svého závodu řádily na skákacím hradu a řetízkovém kolotoči, řada z nich využila i možnost svézt se terénní čtyřkolkou.
Všechny děti podávaly výkony na hranici svých možností. Když síly nestačily na jízdu, tak se kolo i tlačilo. Za vyzdvihnutí stojí zejména výkon mladší žákyně Štěpánky Hojkové, která i když byla jediná ve své kategorii, tak závodila naplno. Ve společném závodě porazila o třídu všechny mladší žáky, z nichž řada už je rovněž zkušenými závodníky.

Divácky atraktivní byl i souboj týmových kolegů Fandy Hojky s Pavlem Šumpíkem, kteří si to rozdávali v těsném souboji po celý svůj závod, když nakonec byl těsně lepší Fanda.

Na závěr závodily odvážné maminky

Na závěr odpoledního programu se na start tradičně postavily i odvážné maminky. I letos si na pořadatele i diváky některé z nich připravily příjemné překvapení v podobě převleků. K vidění tak byli Křemílek s Vochomůrkou, vodník, baletka a světluška.
Díky podpoře vedení města Rychnova n. K. a partnerům závodu obdrželi všichni závodníci diplomy a drobné dárky, ti nejlepší pak i originální keramické medaile.

O výborné atmosféře závodu svědčí velmi bohatá fotogalerie na webu závodu: www.stalak-devoss.cz/deti/, na němž najdete i celkové výsledky všech kategorií. Příští rok se všichni těšíme na jubilejní X. ročník, snad zase jednou bez extrémního počasí.


Petr Stuchlík