Při výletech do přírody mohou lidé najít úplně první druhy hříbků, hojné jsou ale hlavně typické jarní májovky nebo smrže. Pro další týdny bude důležitý dostatek vláhy. Pokud bude i dál pršet, mohou se houbaři v létě dočkat opravdových houbařských žní, řekl ČTK Jaroslav Landa z České mykologické společnosti.

Už na začátku května se v lesích a na mýtinách objevují první hříbky. Pokud budou mít houbaři štěstí, najdou třeba hřiba dubového nebo kováře. Ovšem měsíc máj ještě pravým časem hřibů není. Deštivým květnovým dnům kraluje jedlá houba májovka. První kloboučky těchto typicky jarních lupenatých hub se objevují v trávě sadů, zahrad a parků, na okrajích listnatých lesů nebo v křovinách.

Podobné podmínky k růstu potřebuje také závojenka podtrnka, jejíž jméno samo naznačuje, že se často ukrývá pod trknkovím. Houbaři ji mohou najít i při procházce švestkovými nebo meruňkovými sady. Velký pozor si ale musí lidé dát na její příbuznou, jedovatou závojenku jarní, která se v trávě objevuje ve stejnou dobu. „Závojenka jarní je křehká hnědavá houba se zašpičatělým kloboučkem,“ řekla Landa.

Do polévek i omáček se podle odborníků výborně hodí jarní smrže. Ve vlhkých dnech je zvláště hojný smrž špičatý. Na stromech se v květnu začínají tvořit také jedlé plodnice dřevokazných chorošů. Třeba chorošovec sírový labužníci doporučují připravit jako řízek.

Pokud chtějí houbaři přinést domů plné košíky, měli by se podle mykologa vydat do Českého krasu, Polabí nebo na Nymbursko. „Houby totiž zatím rostou převážně v nižších polohách, v podhorských a horských oblastech se objeví až o měsíc později,“ uvedl Landa.