I ve zdánlivě neřešitelné krizi existuje východisko. Poskytovatelé sociálních služeb mohou za určitých podmínek pomoci překonat období bez přístřeší a výdělku.

Na rychnovském Městském úřadě je evidováno 128 osob včetně dětí bez trvalého pobytu, většinou jsou odhlášeny z trvalého bydliště pronajímatelem bytu nebo příbuzným, který se obává exekuce. Mezi žadateli, kteří využívají služeb sociálního odboru, převažují muži. „Jde o poměr dvou žen na desítku mužů,“ upřesňuje vedoucí Odboru sociálních věcí František Vogl. Město má k disposici 4 sociální byty v Pečovatelském domě, určené především pro matky s dětmi. Čekací doba se pohybuje v řádech měsíců, v akutním případě týrané ženy, která potřebuje útočiště ze dne na den, je možnost tzv. krizové intervence, kdy je jí poskytnuto lůžko v azylovém domě. Sociální odbor poskytne východisko v podobě poskytnutí bytu či odkázání na azylový dům v Žamberku, Náchodě či Hradci Králové čtyřem až pěti žadatelkám za rok.

Variantou pro ženy v neřešitelné situaci může být Domov pro ženy a matky s dětmi v tísni, který byl v Žamberku založen v roce 2006. V loňském roce byla tíživou životní situací nucena využít jeho služeb Marina Malíková, tou dobou těhotná a bez možnosti najít ubytování. „Strávila jsem zde měsíc a půl, poté jsem si našla jiný pronájem, ikdyž mi tam hodně pomohli, nechtěla bych zůstat déle,“ vypráví dnes již maminka patnáctiměsíčního Floriana. K disposici jsou ženám a jejich dětem herna, tělocvična, klavír, šicí stroj, pc kurs, sociální pracovnice nabízejí dětem navštěvujícím školní zařízení mimoškolní vyžití v podobě různých kroužků a také doučování. V případě těhotných žen se hledí na správnou životosprávu, ubytované ženy musí dodržovat domácí režim. Za ubytování se platí nájemné. V současné chvíli mají v azylovém domě však volný jen jeden pokoj pro maminku s dětmi. Kapacita je deset pokojů.

Mužům bez domova nabízí perspektivu občanské sdružení Emauzy, ovšem za určitých podmínek, což znamená dodržovat pravidla poskytování služeb, aktivně spolupracovat na řešení své situace a přispívat na úhradu ubytování a stravy. Za porušení pravidel s okamžitým následkem ukončení pobytu se považuje agrese, navádění k trestné činnosti či páchání trestné činnosti i kdekoliv mimo objekt, dále je zakázáno vnášet do budovy zbraně či návykové látky nebo je zde užívat. Emauzský dům Rychnov nad Kněžnou má celkovou kapacitu 29 lůžek, z nichž jsou v této chvíli 4 volná. V průměru zde přijmou 2 žadatele týdně. Přicházejí hlavně z okruhu Rychnovska nebo Hradecka. „Záleží vždy na ochotě přijmout pomoc,“ vyjádřila se k tématu mužů bez domova ředitelka občanského sdružení Emauzy Simona Vavřínová.

IVA RŮŽIČKOVÁ