Zdejší zařízení je společně s obdobným v Dobrovici na Mladoboleslavsku jediným v Čechách.

Na předpokládané nižší produkci cukru se stejně jako na jiných zemědělských plodinách podepíše letošní extrémní sucho. „Cukrovou řepu svážíme do Českého Meziříčí z rozsáhlého území od Jevíčka až po Nový Bydžov. Prochází různými pásmy. Třeba z pohledu půdního se jedná o písky, hnědozemě či černozemě. Klimatické podmínky rovněž byly také značně rozdílné. Například na rozmezí Čech a Moravy letos přece jen letos občas zapršelo. Proto nemůže říct paušálně, že to všude dopadlo špatně," říká Josef Světlík, ředitel závodu na Rychnovsku. Řepná kampaň tak dvě sezony po sobě jde od extrému do extrému. Zatímco letos sklizeň ovlivnil nedostatek vláhy, vloni rozběh kampaně oddálily vytrvalé deště, které na některých místech dokonce znemožňovaly sklizeň. „Stroje totiž nemohly vjet do podmáčených polí," stěžoval si před rokem Jakub Hradiský, vedoucí komunikace společnosti Tereos TTD, provozující oba české cukrovary.

Mimo sezonu pracuje v cukrovaru v Meziříčí okolo sto deseti lidí. Během cukrovarnické kampaně se počet zdvojnásobí, protože závod nabírá sezonní pracovníky. Firma poprvé po několika letech očekává výnos z hektaru nižší než 70 tun při 16procentní cukernatosti. Oba cukrovary – meziříčský i dobrovický – z plochy přes 33 tisíc hektarů v letošní kampani zpracují 2,2 milionu tun cukrové řepy, z toho 800 tisíc tun v Českém Meziříčí. Během kampaně bude vyrobeno 240 tisíc tun cukru.