VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kuchařka: „Lidé se až diví, co vše vaříme“

Dobruška - Děti navštěvující školní jídelnu v dobrušské Pulické ulici si dnes pochutnávají třeba i na langoších nebo lasagních

4.9.2012 1
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Archiv VLP

 Začátek nového školního roku vyhlížela i Vlasta Dvořáčková, která pracuje jako hlavní kuchařka v dobrušské školní jídelně v Pulické ulici. Podle vlastních slov se na něj docela těšila, přestože letní dovolená přišla vhod.  Práce jí i jejím kolegyním ale začala už před dvěma týdny.

„Posledních čtrnáct dnů prázdnin již normálně docházíme na sedmou hodinu do práce. Je potřeba vše připravit, uklidit kuchyň i jídelnu, zkontrolovat všechno náčiní a dostatečně se zásobit," řekla Vlasta Dvořáčková.

Během této doby se musí najít čas i na přípravu jídelníčku, který je znám vždy na tři týdny dopředu. Na tom se podílí celý kolektiv a následně musí vše schválit ještě vedoucí jídelny.

První školní den zde ale vařili „pouze" 50 obědů pro pedagogický sbor a další strávníky  docházející  z okolí. Ti si tak mohli pochutnat na pórkové polévce s vejcem a frankfurtské pečeni s rýží.

„Dětem vaříme až od úterý, kdy je na jídelníčku oblíbené rizoto s vepřovým masem a sypané sýrem. Od čtvrtka už bude obvyklý výběr ze dvou jídel. Nyní bychom ještě nevěděli, kolik porcí u jakého jídla uvařit, protože děti se na obědy stále přihlašují," řekla dále kuchařka.

Sama dobře ví, že ne všechno dětem chutná, ale jídelníček zkrátka musí být pestrý. Mezi  nejoblíbenější jídla patří rajská či svíčková omáčka, řízky nebo dukátové buchtičky. Menší nadšení naopak vzbuzují luštěniny a také ryby. Dětské preference prý silně ovlivňují návyky na „fastfoodovou" stravu, kterou znají z řetězců rychlého občerstvení.

„Děti dnes více vyhledávají smažená a kořeněná jídla. My jim dnes děláme třeba i langoše, ale nemůže to být příliš často. Jinak vaříme prakticky všechno. Hodně oblíbené jsou u nás lasagne. Lidé, kteří k nám zavítají poprvé, bývají hodně překvapení z toho, co vše dnes dětem vaříme," uzavřela Vlasta Dvořáčková.

Autor: Michal Friček

4.9.2012 VSTUP DO DISKUSE 1
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Křišťálová Lupa 2017

Nominujte Deník v anketě Křišťálová Lupa 2017!

Vysněné dětské postele

Lékaři: Lidé podceňují očkování proti klíšťové encefalitidě

Královéhradecko - Nebezpečnou chorobou, která napadá nervový systém člověka a může vést k úplnému ochrnutí, loni v kraji onemocnělo 19 lidí. Rok předtím to podle údajů královéhradecké Krajské hygienické stanice bylo sedm případů a v roce 2014 se klíšťovou encefalitidou nakazili jen čtyři lidé.

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

I relativně nízká finanční gramotnost Čechů může za to, že čas od času skočíme na „supervýhodnou“ nabídku zhodnocení peněz, která se nakonec promění v totální fiasko. Pokud byste rádi investovali svoje úspory, nevynechejte následující tipy. 

Žádné stromy nerostou do nebe, říká trenér Čermák

Rychnovsko - Krajský přebor: Kostelečtí fotbalisté se rozstříleli až po změně stran.

Zbývá jen měsíc a památka poděkuje

Třebechovice pod Orebem - Už zbývají jen čtyři týdny, kdy veřejnost může hlasovat, který počin si zaslouží získat ocenění Památky děkují Národního památkového ústavu. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení