VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Křupavý chléb si můžete upéc
i doma. Za polovinu ceny

Rychnovsko - Čerstvý bochník vytažený z trouby pořídíte za patnáct korun. V obchodě většinou za třicet. Upéct si chleba doma, nebo pro něj raději zajít do obchodu? Taková otázka jistě napadla nejednu hospodyni.

15.1.2013
SDÍLEJ:

Ilustrační fotoFoto: Profimedia.cz

Janu Drobnou z Dobrušky, která si už nějakou dobu peče chléb doma, k tomu přivedli příbuzní. „Domácí bochník jsme ochutnali na návštěvě, tak jsme si to chtěli zkusit také. Já chleba peču v normální klasické troubě a zjistila jsem, že na tom opravdu nic není a že vyjde i poměrně levně," přiznala Jana Drobná, podle jejího receptu vyjde jeden kus na patnáct korun, a to včetně všech energií.

Chleba kupovaný 
i domácí

Ovšem i tak stále chleba kupují v obchodě, většinou to ale střídají. Protože ten kupovaný prý nevydrží moc dlouho. „Když třeba potřebujeme, aby byl dobrý, protože má někdo přijít na návštěvu, tak ho upeču, aby byl lepší," říká Jana Drobná, která peče jednou týdně jeden bochník. „Když by o to šlo, tak vydrží dlouho. I za týden by se dal ještě jíst, ovšem my ho máme už za dva dny snědený," prozrazuje.

A co všechno je k jeho výrobě potřeba? Nic složitého – hladká mouka, chlebová mouka, instantní droždí, voda, sůl a pepř. Ovšem každý si ho může dochutit podle své potřeby. Je možné do něj přidat škvarky, cibuli, česnek, jakákoliv semínka nebo bylinky. Možností je spousta.

„Já jsem zatím zkoušela do chleba dát lněné semínko a slunečnici," uvedla Jana Drobná, podle níž výroba vlastního domácího chleba ani moc práce nedá. „Je to záležitost asi pěti minut, kdy se všechno musí zamíchat a pak nechat vykynout. To trvá deset hodin. Takže je dobré to nechat přes noc a pak ráno se to dá do trouby a upeče," vysvětlila.

Na vině je jiná snídaně

Většina lidí si však stále chleba kupuje. I když podle Marie Kalousové z pekárny v Rokytnici v Orlických horách se ho neprodává tolik, jako tomu bylo dříve. „Myslím si, že je to kvůli tomu, že lidé snídají jinak. Tehdy k snídani býval krajíc chleba, nyní se jedí různé lupínky a všechno možné. Nemyslím si, že by za pokles prodeje mohlo pečení doma," tvrdí.

Ona sama prý chleba nikdy nepekla, ovšem její maminka ano. „Ale ne v pekárně. Ta si zadělala klasický kvásek a pekla doma. I my ho teď děláme, jako se dělával dříve  – z kvasu a žitné i pšeničné mouky," říká Marie Kalousová, která bochník prodává za třicet korun.

Jak upéct domácí chleba?

V troubě:
Jako první si zaděláme na kvásek. Do misky si dáme asi 3 polévkové lžíce vlažné vody, 5 dkg kvasnic a 1 kávovou lžičku cukru. Dobře rozetřeme a dáme na teplé místo vykynout.

Do větší mísy dáme 1 kg hladké mouky, 1 polévkovou lžíci soli s kmínem, přidáme vykynutý kvásek a půl litru vlažné vody, dobře vypracujeme těsto. Necháme dobře vykynout.

Z těsta utvoříme 2 bochánky a dáme na vymazaný plech nebo na pečící papír. Ještě chvíli necháme na plechu nakynout. Potom vložíme do předehřáté trouby na 10 minut zapéct, potřeme rozpuštěným máslem a slanou vodou. Pečeme podle potřeby asi půl hodiny. Každá trouba peče jinak, tak je třeba chléb hlídat.

V domácí pekárně:
Do pekárny nalijeme 350 ml vody smíchané se dvěma lžícemi oleje. Postupně přidáme dvě lžíce cukru, dvě lžíce sušeného mléka, dvě lžičky sušeného droždí, 600 g polohrubé mouky a dvě lžičky soli.

Pekárnu uzavřeme a spustíme program na základní chléb. Hnětení, kynutí i pečení probíhá automaticky.

Po upečení chleba pekárnu vypneme, chléb vyjmeme a necháme vychladnout, nejlépe na mřížce.

Autor: Kamila Císařová

15.1.2013 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Lékaři: Lidé podceňují očkování proti klíšťové encefalitidě

Ilustrační foto

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

Žádné stromy nerostou do nebe, říká trenér Čermák

Rychnovsko - Krajský přebor: Kostelečtí fotbalisté se rozstříleli až po změně stran.

Zbývá jen měsíc a památka poděkuje

Třebechovice pod Orebem - Už zbývají jen čtyři týdny, kdy veřejnost může hlasovat, který počin si zaslouží získat ocenění Památky děkují Národního památkového ústavu. 

Týniště oslavilo návrat do Olšiny výhrou nad Broumovem

Rychnovsko - Fotbalová I. A třída: Dobrušku „sestřelil“ třemi góly Tomáš Matějka.

Ochutnávka života v renesanci se nabízí v Opočně

Opočno – Chcete se přenést o několik století zpět a vychutnat si atmosféru období renesance? Tato možnost se nabízí v Opočně, kde se uskuteční týdenní cyklus ve znamení historické epochy trvající od 14. do 17. století. Unikátní multižánrový volně pojatý cyklus, věnovaný renesanční kultuře, je vhodně zasazen do krásného prostředí města Opočno a jeho renesančního zámku. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení