Snowboardisté a odvážnější lyžaři by určitě neměli vynechat špindlerovský snowpark ve Svatém Petru, nacházející se ve spodní části černé sjezdovky. Ten kromě skicrossové traťe a velkého skoku se dvěma odrazy tvoří strojově upravovaná U–rampa. „Vše je navrhováno s ohledem na bezpečnost a pro co nejširší využití veřejností,“ upozorňují tamní vlekaři.

Především pro začátečníky je určen snowpark na Hromovce s překážkami menších velikostí. Sjezdovka je díky umělému osvětlení otevřena také pro večerní lyžování, a to denně od 18 do 21 hodin. Samostatně oddělený areál s několika překážkami různých obtížností je i na Horních Mísečkách. Aktuální podmínky v největším zimním středisku u nás jsou výborné, vlekaři hlásí až 110 centimetrů bílé pokrývky.

Překážky a skoky jak pro zkušené jezdce, tak začátečníky nabízejí Herlíkovice u Vrchlabí. Denně upravovaný park je otevřen i na večerní lyžování. V Peci pod Sněžkou mohou zájemci dovádět na sjezdovce Javor, kde najdou 800 metrů dlouhou freestylovou sjezdovku, dva velké skoky se čtyřmi odrazy a freestylepark s patnácti překážkami. Snowpark v Rokytnici nad Jizerou mimo jiné nabízí šestimetrový a dvanáctimetrový skok. Jiným zpestřením pro lyžaře ve Svobodě nad Úpou je slalomová trať s časomírou.

Snowboardový park, zahrnující dva skoky, big air, malou a velkou bednu, každý den provozují vlekaři v Mladých Bukách, díky osvětlení také večer od 18 do 21 hodin. „V pátek a o víkendech navíc pouštíme vlek, který je při snowparku, v týdnu pak podle zájmu veřejnosti,“ říká mluvčí mladobuckého Skiparku Lenka Kornfeldová. Překážky jsou odstupňované podle obtížnosti, od skoků pro úplné začátečníky až po náročný big air. V další části areálu se lyžaři mohou zhoupnout na přírodní U–rampě. „Je to zpestření jízdy vhodné i pro malé děti,“ dodává Kornfeldová.