VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Kontroloři z hygieny zimním spánkem nespí

Orlické hory - V zimní sezoně se do zorného pole dostávají stravovací zařízení v horských střediscích. Majonéza vystavená parnému slunci sice nehrozí, ale i tady se najde řada problémů.

17.2.2012
SDÍLEJ:

Kontroloři z hygieny zimním spánkem nespíFoto: Archiv

Zasněžené sjezdovky, slunce a dobrá nálada. To čeká většina návštěvníků od výletu na hory. K plnému vychutnání zážitku patří i drobné občerstvení nebo návštěva některého stravovacího zařízení.

Ta by však mohla ve výsledku celkový dojem zkazit. Lidé, kteří na tuto problematiku mají dbát, se proto během zimy více zaměřují na provozovny v horských střediscích. Orlické hory nejsou v tomto žádnou výjimkou.

Od začátku zimní sezony bylo do dnešního dne ve stravovacích zařízeních v Orlických horách provedeno již 59 návštěv hygieniků.

„Největší část, celkem 53 kontroly, mířila do hostinců a restaurací, včetně těch hotelových. Dalších 6 kontrol si prohlédlo stánky s rychlým občerstvením,“ konkretizovala Drahomíra Homolková, která má na Krajské hygienické stanici Královéhradeckého kraje tuto problematiku na starosti.

Podle tamních statistik byly problémy nalezeny ve 26 případech. Uložené sankce pak dosáhly 73 000 korun.

„Závady se velmi často opakují. Mezi nejčastější nedostatky patří pochybení při skladování produktů, zmrazování čerstvých potravin k prodloužení doby spotřeby a dále závady v nedostatečné provozní hygieně, jako neudržování předmětů v čistotě a dobrém stavu. Někdy zjišťujeme i nedostatečně čisté pracovní oděvy a nepoužívání pracovních pomůcek při manipulaci s nebalenými potravinami,“ rozvedla hygienička.

Podle jejích slov bývají často zjišťovány i závady ve stavebně technickém stavu provozovny. K tomu dochází zejména v případech, kdy se častěji obměňuje osoba provozovatele.

Nabídka stravování v horských střediscích je ale hodně bohatá, a tak si návštěvníci mohou pečlivě vybírat.

Pět klíčů pro bezpečné stravování

1. Udržujte čistotu často si umývejte ruce, dezinfikujte povrchy v kuchyni, chraňte potraviny před hmyzem a hlodavci

2. Oddělujte syrové a uvařené pokrmy pro manipulaci se syrovými potravinami používejte zvláštní nářadí a nádobí

3. Pokrmy důkladně vařte důkladné vaření při dosažení 70ºC uvnitř celého pokrmu po dobu 10 minut zabíjí téměř všechny nebezpečné mikroby

4. Uchovávejte pokrmy při bezpečných teplotách uvařené pokrmy nenechávejte při pokojové teplotě déle než dvě hodiny, servírujete pokrmy velmi horké (60°C), ani v ledničce neskladujte pokrmy příliš dlouho, rozmrazujte pozvolna v ledničce a ne při pokojové teplotě

5. Používejte nezávadnou vodu a potraviny vybírejte čerstvé a nezávadné potraviny, důkladně omývejte ovoce a zeleninu, nepoužívejte potraviny s prošlou lhůtou trvanlivosti

Autor: Michal Friček

17.2.2012 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Ilustrační fotografie.

Lékaři: Lidé podceňují očkování proti klíšťové encefalitidě

Ilustrační foto

Supervýhodná nabídka? Pět tipů, jak nenaletět při zhodnocování peněz

Žádné stromy nerostou do nebe, říká trenér Čermák

Rychnovsko - Krajský přebor: Kostelečtí fotbalisté se rozstříleli až po změně stran.

Zbývá jen měsíc a památka poděkuje

Třebechovice pod Orebem - Už zbývají jen čtyři týdny, kdy veřejnost může hlasovat, který počin si zaslouží získat ocenění Památky děkují Národního památkového ústavu. 

Týniště oslavilo návrat do Olšiny výhrou nad Broumovem

Rychnovsko - Fotbalová I. A třída: Dobrušku „sestřelil“ třemi góly Tomáš Matějka.

Ochutnávka života v renesanci se nabízí v Opočně

Opočno – Chcete se přenést o několik století zpět a vychutnat si atmosféru období renesance? Tato možnost se nabízí v Opočně, kde se uskuteční týdenní cyklus ve znamení historické epochy trvající od 14. do 17. století. Unikátní multižánrový volně pojatý cyklus, věnovaný renesanční kultuře, je vhodně zasazen do krásného prostředí města Opočno a jeho renesančního zámku. 

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení