Jeden úsek v Opočně už je hotový, letos by mělo ale konečně dojít i na dva zbývající na území Dobrušky. Plánovanou stavbu zdržovalo vykupování pozemků, teď už je ale podle nově zvoleného starosty Petra Lžíčaře vše vyřešené a vzniku nic nebrání. Nová cyklostezka vyjde na více než čtyři miliony korun.

Dobruška však není jediným městem, které mělo problémy s vykupováním pozemků pro stavbu. Taková situace nastala i ve Vamberku, zde už několik let usilují o cyklostezku směrem na Doudleby. Nová trasa vznikne i na horách, a to z Rokytnice do Žamberka.

V Dobrušce konečně dostaví cyklostezku, ve Vamberku si ale ještě budou muset nějakou dobu počkat.

V prvním z měst letos chtějí dokončit zbývající úsek trasy. Její první část vedoucí od opočenského fotbalového hřiště až k cihelně v Pulicích využívají cyklisté už několik let. Teď konečně dojde na zbývající část. „Budeme pokračovat z Pulic až do Dobrušky k továrně KBA-Grafitec. Na tuto stavební akci jsme požádali o dotaci, jsme ale schopni uhradit stavbu i z vlastních zdrojů. Cyklostezka vyjde zhruba na čtyři až pět milionů korun," prozrazuje starosta Dobrušky Petr Lžíčař. Dle jeho slov povede část trasy po novém asfaltu a část po stávající cestě, kterou čekají opravy.

O cyklostezku už několik let usilují také ve Vamberku, měla by vést z Vamberka do Doudleb. Její stavbu ale zdržují problémy s vlastníky pozemků.

„Máme vytvořenou studii proveditelnosti, podařilo se nám získat souhlasy skoro všech vlastníků. S jedním pozemkem máme však stále problém, nemůžeme se domluvit s jeho majiteli. Doufám, že situaci vyřeší pozemkové úpravy, které v současné době probíhají," vysvětluje starosta Vamberka Rudolf Futter.

Stavba cyklostezky je pro město prioritou. Radnice už tuto situaci několik let řeší.

Do budoucna by však tato trasa neměla být jediná. Z Vamberka plánují také napojení do Rybné nad Zdobnicí, směrem na Jahodov a do Lupenice, kde by upravili stávající cestu na cyklotrasu. Ve Vamberku funguje i sdružení Vamberk – město pro cyklisty, kde se místní zaměřují na vhodné lokality v okolí. Sami pak sednou na kolo a vytipované trasy projedou.