Podání alkoholu mladistvým?

Hrozí bloková pokuta pět tisíc korun.

Zákaz činnosti až na jeden rok.
Při opakovaném jednání odnětí svobody až jeden rok.

Podnapilých neubývá, policie se bude na kontrolu podávání alkoholu mladistvým zaměřovat 
i nadále.

„V nočních hodinách ze soboty na neděli zavítali policisté na diskotéku v obci nedaleko Dobrušky. Zkontrolovali celkem čtyřicet mladistvých osob, z nichž šest bylo pod vlivem alkoholu. Hříšníky policisté po provedení nezbytných úkonů předali jejich zákonným zástupcům," uvedla policejní mluvčí Libuše Holá.

Policisté se při kontrole často pokoušejí odhalit, kdo mladistvým alkohol podával. To ale vůbec není snadné zjistit, natož dokázat. Běžná jsou tvrzení, že již do podniku opilí přišli, anebo jim nápoje koupil jejich dospělý kamarád. Číšníkům a barmanům hrozí za podání alkoholu nezletilým sankce v podobě pokuty nebo zákazu činnosti. 
Při prokázání opakování takového jednání pak až odnětí svobody. Obávat se mohou také rodiče mladých pijáků. V některých případech bývá rodina nahlášena sociálním pracovníkům. 
Ti následně prošetřují podezření z ohrožování výchovy dítěte. Rodičům hrozí až dvouletý trest, děti by se mohly dostat do ústavní péče.
Žádný přímý zákonný postih se však na opilé děti nevztahuje. Pití alkoholu samo o sobě totiž trestné není. Odpovědnost leží na bedrech dospělých, kteří už by měli být mentálně vyspělejší. Ve společnosti je kladen důraz na předcházení konzumace alkoholu mladistvými. Právě tím, že dospělí jim jej nebudou podávat a neumožní k němu přístup.
I výchovné tresty ze strany rodičů však
dětem dokážou značně znepříjemnit život. Své o tom ví šestnáctiletá studentka Radka z Vamberka: „Loňské léto jsem jednou přišla z diskotéky domů přiopilá. Rodiče ještě nespali, těch pár piv, která jsem si tam dala, na mě hned poznali. Až do nového roku mi uložili domácí vězení. Mohla jsem jen do školy a na zájmové kroužky, 





které pravidelně navštěvuji. A pak hned domů, kde mě čekalo mnoho pracovních povinností. Bylo to doslova peklo, půl roku bez kamarádů. Po téhle zkušenosti si už rozmyslím, jestli se do svých osmnácti let ještě někdy opiji."