Prázdná náves, nikde ani noha. Takového přivítání se dostalo komisi, která do této malé vesničky přijela, aby posoudila, jestli se může stát Vesnicí roku 2012.
Avšak to byl jenom klid před bouří. Jakmile se blížila k hostinci, spustila známá melodie z filmu Slunce seno a nastala pořádná mela.

Z kopečka přijela panímáma na posteli, všude okouněly vesnické drbny, samozřejmě nechyběl ani farář Otík a jeho Cecilka, Miluna s Evikem, živočichář ani předseda. Snad každý měl nějakou roli a připravenou svou repliku.

„Rozhodli jsme se to celé pojmout jako filmovou Vrbici. Zahájení bylo z Hoštic, potom jsme komisi pozvali na sál, představili jim naši obec, zarecitovaly děti z Chlen a takové zpestření byly ukázky z filmů, tedy spíše takové štěky a nejvtipnější scénky. Například z filmů Na samotě u lesa, Bylo nás pět, Slavnosti sněženek – „Táto, to je dost, že jsi nás vyvezl", a podobně. Uvidíme, zda to zaujme a jestli jsme to zvládli," uvedla starostka Vrbice Drahomíra Kuběnková.

Všeho se účastnili pouze místní, kteří se do příprav pustili s vervou, ostatně jako vždy. Dokonce  i sami napekli koláčky.

„Já představuji Evika ze Slunce, seno a budu shánět ubytování pro Šimona Pláničku, který přijede do Hoštic neboli do Vrbice. My jsme totiž chtěli zaujmout něčím jiným než ostatní. Protože na Moravě mají svůj folklor a podobně, my jsme vymysleli takovéto představení," přiznala Michaela Faltysová alias Evik. ⋌

Michala Faltysová, která hrála Evika, doufá, že se jim komisi podařilo zaujmout. „Už jsme s tím měli úspěch u kraje, tak se to snad bude líbit i jim. Jelikož tady podobné taškařice děláme docela často, nebyla příprava tak náročná. Třeba na svatby, když děláme zátahy, se převlékáme za různé osobnosti, takže to máme natrénované," přiznala Michaela Faltysová.

To, že úvodní scénka komisi zaujala, potvrdil její člen Jan Pijáček. Podle něho bylo přivítání velmi milé, překvapující. Takového se jim ještě nikde nedostalo.

„Mně se hrozně líbí, když lidé umějí udělat srandu, a to i trochu sami ze sebe. Doufám, že to nebylo jenom pro komisi, ale že se tímto skvělým způsobem dokáží bavit sami. Protože to je nejkrásnější kultura, kterou máme, když jsou lidé jak její producenti, tak i konzumenti," vysvětlil Jan Pijáček, jenž přiznal, že v celostátním kole soutěže je hodnocen hlavně život komunity na vsi. Velký akcent je kladen na to, jakým způsobem žije, jestli například kulturu dováží, nebo se o ni obec dokáže postarat sama.

„To jsou věci, které se komise velmi citlivě snaží vnímat, ne jenom to, že někdo postaví nějakou stavbu nebo opraví silnici, ale spíše ji zajímá život lidí. Jaký má pocit a jak se tady všem žije," dodal Jan Pijáček.

I přesto si starostka na vítězství neklade žádné velké ambice. Podle ní záleží i na tom, jakou komise měla náladu. Snad dobrou. „My to bereme hlavně tak, že se pobavíme a prožijeme pěkné odpoledne," zdůraznila Drahomíra Kuběnková.

Místní si pro komisi připravili mimo jiné i soutěž v hádání. Sem tam někdo pronesl známou hlášku z filmu. Ze kterého, to měli sami uhodnout. Samozřejmě nechyběla ani prohlídka obce.

„Ukázali jsme jim všechno, rozhlednu, zvoničku, hasičárnu, výstavu pana Kaloče, Olšinu i studánku. Jestli jsme ale skutečně byli připraveni, to musí zhodnotit komise. My nikdy nejsme tak úplně spokojeni," přiznala starostka.

To, zda Vrbice skutečně zaujala, se ukáže 15. září, kdy výsledky celostátního kola a nositele titulu Vesnice roku 2012 vyhlásí ministr pro místní rozvoj v Luhačovicích.