Jasno pro nezasvěcené nebylo do posledního okamžiku, ačkoli rozuzlení leckteří předpokládali. Starostou se stal František Kinský, majitel kosteleckého zámku, zastupitel Královéhradeckého kraje a předseda výboru pro kulturu a památkovou péči na stejném úřadě.

Kandidoval za volební uskupení Iniciativa občanů, a to i v roce 2010, kdy se také stal členem kosteleckého zastupitelstva.

Jeho pravou – nebo také levou rukou – jak starosta Kinský podotkl s tím, že si vybere sám – bude jednatel společnosti Tomáš Langr, bývalý zastupitel (ODS), nyní uvolněný místostarosta (ANO 2011).

Tak trochu novinkou, tedy také pravou či levou rukou starosty, bude neuvolněný místostarosta Tomáš Kytlík (TOP 09, náhradník za původně zvolenou zastupitelku Jaroslavu Blažkovou), který kupříkladu vede kostelecký zpravodaj.

Zastupitelé zvolili kosteleckého starostu v tajné volbě, stejně tak oba místostarosty

a radu. Proti sobě se postavili právě zvolený František Kinský, který v tajné volbě obdržel 13 hlasů, a Jiří Bartoš (SNK-ED), dosavadní starosta města, který získal 7 hlasů. Jeden zastupitel se zdržel.

Kostelec nad OrlicíStarosta:František Kinský (Iniciativa občanů)
Místostarosta uvolněný:Ing. Tomáš Langr (Ano 2011)
Místostarosta neuvolněný:RNDr. Tomáš Kytlík (Top 09)
Členové rady města:František Kinský, Ing. Tomáš Langr, RNDr. Tomáš Kytlík, MUDr. Milan Musil 
(Východočeši), Václava Mlatečková (Ano 2011), Bedřich Jasník (Východočeši), Ing. Vlastimil Šeda (Ano 2011)

Jiří Bartoš figuroval i v druhé volbě, a to na uvolněného místostarostu. Nakonec ho o jeden hlas porazil podnikatel Tomáš Langr, který získal jedenáct hlasů v jednadvacetičlenném zastupitelstvu.

V pořadí třetí byla volba neuvolněného místostaroty. Zastupitelé navrhli Tomáše Kytlíka

(TOP 09) a Jana Šlaje (ČSSD). Dopadla 12:9 a radoval se Tomáš Kytlík.

Zastupitelé určili, že rada města bude sedmičlenná. Kromě výše zmíněného starosty a obou místostarostů do ní dále usednou kostelecká podnikatelka Vendula Mlatečková (ANO 2011), podnikatel Vlastimil Šeda (ANO 2011), lékař Milan Musil (Východočeši) a profesionální hasič Bedřich Jasník (Východočeši).

Starosta František Kinský po svém zvolení promluvil k přítomným. Oznámil, že chce město stmelovat a několikrát se pokusil zlehčit chvílemi vypjatou situaci. Například i po volbě členů kontrolního výboru. „Přeji členům, aby mi nešli příliš po krku. A sobě přeji, aby naopak šli," vzkázal jim s úsměvem.

František Kinský přitom ještě před několika málo týdny o tom, že by funkci starosty přijal, neuvažoval. Pro Rychnovský deník se vyjádřil v tom smyslu, že vykonává řadu funcí a je zaneprázdněný. Svůj názor však změnil. Povolební vyjednávání v Kostelci stále nespělo ke zdárnému konci, o tom, kdo bude starostou se spekulovalo takřka do posledního okamžiku.

Nově zvolený starosta si nezískal jen sympatie zastupitelů. Při říjnových komunálních volbách održel nejvyšší počet preferenčních hlasů ze všech kosteleckých kandidátů, bylo jich 702.

Jeho Iniciativa občanů nakonec obhájila dva mandáty. Větší úspěch ve volbách mělo sdružení Evropšťí demokraté (SNK-ED), které do voleb vedl bývalý starosta Jiří Bartoš.

Získalo nejvíce křesel, pět. Bartoš sám obdržel druhý nejvyšší počet preferenčních hlasů, tedy 695. Třetí v počtu preferenčních hlasů byl Luboš Lerch, také kandidát SNK–ED, se ziskem 598 hlasů.

Bývalé vedení města však při pondělním jednání „ostrouhalo". Dosavadní starosta ani místostarosta nedostali žádnou funkci, a to ani v radě města či v některém ze dvou výborů.

Bývalý starosta Jiří Bartoš se však nechal slyšet, že SNK-ED budou na radnici tvrdou opozicí, která bude počínání vedeni města bedlivě sledovat. Zasedání opustil předčasně, spolu s Janem Šlajem (ČSSD). Následoval ho Luboš Lerch a Jiřina Furdová (oba SNK-ED). K výměně názorů či emotivním zkratům během jednání nedocházelo.

Skořepa post obhájil

Odlišná situace panovala v okresním městě. Tam se na rozdíl od Kostelce jednalo poměrně hladce.

Starostou jedenáctitisícového města se v pondělí stal Jan Skořepa, který stál v čele ve volbách vítězného uskupení Nezávislí za Rychnov.

Skořepa v roce 2010 jako nestraník vedl kandidátku tehdy vítězné ODS. „Budu takový, jaký jsem. Budu to dělat poctivě a svědomitě." řekl Skořepa bezprostředně po zvolení. Rychnovskou místostarostkou zastupitelé zvolili Janu Drejslovou z ODS.

Post druhého místostarosty byl zrušen. Koalici v Rychnově tvoří Nezávislí, ODS, KSČM, Nestraníci a VPM, v jednadvacetičlenném zastupitelstvu má koalice 13 hlasů.

Skořepu do funkce zvolilo dvacet zastupitelů, jeden se zdržel. „Chceme pokračovat ve snižování dluhu města, budeme pokračovat v opravách městského majetku, například chodníků a podobně," prohlásil Jan Skořepa. Město chce také v dalších čtyřech letech opravit například kanalizaci v části Habrová, kde je malá čistírna odpadních vod, a v Lipovce, kde je kanalizace ve špatném stavu.

V radě města kromě starosty a místostarostky usednou: dětská lékařka Hana Dvořáková (Nezávislí za Rychnov), učitel Radek Jehlička (Nezávislí za Rychnov), ekonomka Ivana Skřítecká (Volba pro město), učitel Karel Štrégl (nestraník) a právník Milan Novák (KSČM). Ten byl jediným kandidátem do rady, proti němuž byly vzneseny nějaké protinávrhy. Volby tu vyhráli Nezávislí za Rychnov ziskem šesti mandátů v zastupitelstvu, druhá skončila se třemi mandáty KDU-ČSL. Po dvou křeslech získalo pět subjektů – ODS, KSČM, Nestraníci, PRORychnov a ANO 2011. Po jednom zastupiteli mají ČSSD a Volba pro město.

Rychnov nad KněžnouStarosta: Ing. Jan Skořepa (Nezávislí za Rychnov)
Místostarostka: Mgr. Jana Drejslová (ODS)
Členové rady: Jan Skořepa, Jana Drejslová, MUDr. Hana Dvořáková (Nezávislí za Rychnov), Mgr. Radek Jehlička (Nezávislí za Rychnov), Ing. Ivana Skřítecká (Volba pro město), JUDr. Milan Novák (KSČM), Mgr. Karel Štrégl (Nestraník)