VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Když na svíčkovou, tak do Čestické hospody!

Čestice - U hlavního silničního tahu je jasné, že v motorestu se lidé chtějí rychle a kvalitně najíst.

8.9.2010
SDÍLEJ:

Čestická hospodaFoto: Redakce

Svíčková, svíčková a svíčková se šesti, jmenují štamgasti, na co chodí nejraději do Čestické hospody. Ta letos, znovu po čtyřech letech, zvítězila v hlasování čtenářů Rychnovského deníku v soutěži O nejoblíbenější hospůdku roku.

Provozovatel podniku Pavel Zaujec vysvětluje, že nejsou specializovanou restaurací, kde by se například dělala kachna na deset způsobů. Z polohy u hlavního silničního tahu z Hradce Králové je jasné, že se jedná o motorest. Lidé sem přijedou, chtějí se rychle a kvalitně najíst a odjet. Často se však i vracejí, protože udělali dobrou zkušenost, například na posvícenské zvěřinové hody – dají si zde srnčí, dančí, kančí, jelena, zajíce i křepelky.

Pavel Zaujec je pronajímatelem obecních prostor Čestické hospody od roku 2004. Co se v podniku od té doby změnilo? Kromě přední hospůdky zde otevřeli zadní velký sál, nakoupili nový nábytek, přidali různé ozdoby, keramiku. „Ze začátku jsme vařili jen pár hotových jídel plus nějaké „meníčko“, postupně díky obci, která nám povolila rozšířit prostory, jsme zvětšili kuchyň, zpestřili jídelníček o další minutky a hotová jídla,“ vzpomíná Zaujec.
Všední dny se zde otevírá od 9 hodin, o víkendech o hodinu později. Vaří se každý den do 9 hodin večer.

Na oběd

Stěžejní jsou pro podnik obědy, na které se stavují nejen lidé, kteří náhodně projíždějí. Především se sem naučili jezdit dělníci a pracovníci kanceláří z okolních firem či úřadů. Nabízí jim zde denní menu s jedním jídlem, kolem dvaceti hotových jídel a padesáti minutek.

V nabídce menu střídají jídla, která nejsou ve stálé nabídce. „Rizoto, zapečené těstoviny, kuře na paprice, ale třeba i domácí buchty,“ jmenuje namátkou Zaujec, z čeho si mohou zákazníci například vybírat a dodává: „Snažíme se menu stále proměňovat, aby se u nás najedli i ti, kteří sem jezdí pravidelně a jsou přejedeni hotovek.“

Bály i turnaje

Sál hospody, který ani všední den vpodvečer nezeje prázdnotou, láká k dalšímu využití. To během celého roku zužitkují místní spolky. V lednu a únoru zde místní rybáři, hasiči apod. organizují plesy. Každoročně začátkem března se tu odehrává v okolí vyhlášený karneval pro dospělé. Hospoda každý rok spolu s obcí pořádá turnaj v malé kopané o pohár starosty i nohejbalový turnaj. Tady organizátoři využívají propojení restaurace se sportovní halou, do které se dá projít.

Mrštná obsluha a také kuchyň

Základem každé dobré hospody je ochotný a rychlý personál. Zaujec přiznává, že chvíli trvalo, než takové lidi našel. Zdejší hosté se mohou spolehnout především na rychlost. „Dostanou jídelní lístek a za chvíli se najedí, samozřejmě se snažíme, aby to bylo i kvalitně,“ odpovídá provozovatel podniku, co je jeho hlavním cílem .

Najít v regionu kvalitního kuchaře je podle Zaujece také částečný problém. „Nejdříve jsem si vařil sám, po zaučení kuchařů jsem se toho vzdal. Úplně jednoduché najít v regionu dobrý personál tedy není,“ potvrzuje Zaujec, ale dodává, že teď má dobrou partu cca 16 lidí, kterou je potřeba pochválit. Když podnik rozjížděl, jídelníček sestavoval celý sám, nyní nechává fantazii kuchařům.

Nic jiného by nedělal

Profese ho baví, obešel již v životě pár restaurací či hotelů a nechtěl by dělat nic jiného. „Je to všestranná práce, nejen vaření, ale i práce s lidmi, organizování, objednávání, stále s mobilem na uchu,“ je se svým rušným životem spokojen. Zaujec samozřejmě jí ve své „domovské“ Čestické hospodě. Rád si ale zajde i jinam, zvláště když je na cestách, tak hodně ochutnává jídla jinde, pro porovnání či inspiraci: „Vždycky je co zlepšovat,“ tvrdí.

Potvrzuje také zkušenost většiny štamgastů a hostů, že vyhlášeným jídlem je zde svíčková. Doporučil by návštěvníkům ale také jakoukoliv minutku.

„Rád bych také poděkoval obci za vstřícnost a spolupráci,“ dodává. Má i vzdálený sen do budoucna. Se starostou už měl záměr vybudovat v patře nad hospodou v těsném sousedství sportovní haly ubytování. Až budou finance, věří, že se mu to podaří.

Vítězná hospůdka

Nejen čtenáři, kteří mají rádi příjemné posezení s lahodným jídlem a k tomu třeba správně vychlazené pivo nebo dobré víno, se zúčastnili soutěže Deníku, který tradičně hledal nejoblíbenější hospůdku v regionu. Nejvíce hlasů od nich dostaly:

1. Čestická hospoda, Čestice

2. Penzion Rampušák, Rokytnice v Orlických horách

3. Penzion a restaurace Beseda, Častolovice


Čestická hospoda má otevřeno denně od 9 do 22 hodin, zavírací den nemá. Nabízí česká, hotová jídla, polední menu, minutky v klasickém stylu motorestu. Disponuje restaurací, nekuřáckou jídelnou, salonkem se 40 místy, samostatným vchodem a výčepem, zahrádkou s 50 místy. Nabízí možnost firemních a společenských akcí , možnost platby kartou.
8.9.2010 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Tipy Deníku

Kam za zážitky nejen o víkendu? Inspirujte se na novém webu Tipy Deníku

Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete.
AUTOMIX.CZ
54

GALERIE: Nejvtipněji naložené vozy na silnicích. Nákladem je vše, co si zamanete

Pěstujeme olivy

I u nás se dají vypěstovat olivovníky. Můžete je mít i doma, vždyť naprosto nejlepší pro naše podmínky je jejich pěstování v květináčích. A tak se jich nebojte a pojďme společně na to.

Dominik Chlupáč vylepšil o tři vteřiny traťový rekord „Luisy“

Kvasiny - Letošní desetidílný 24. ročník amatérského cyklistického Dobrušského poháru – Memoriálu Martina Hockého pokračoval předposledním závodem, jímž byla Kredo silniční časovka jednotlivců. Závod uspořádal Indigo cycling team Rychnov ve spolupráci s Tri Clubem Dobruška.

Do říjnových sněmovních voleb půjde 22 stran a hnutí

Královéhradecko - V říjnových volbách do Poslanecké sněmovny PČR budou voliči v hradeckém kraji vybírat z 22 politických stran a hnutí. Oproti volbám v roce 2013 je to o čtyři subjekty více.

„Ahoj, jsem Svatava a jsem blázen... blázen do jídla...“

Královéhradecko - Svatava Vašková patří mezi nejznámější a nejúspěšnější současné české foodblogerky. Sama o sobě říká: „Nemám ambici ohromovat vysokou kulinařinou či cukrařinou, na to nemám schopnosti, čas ani prostředky. Ráda bych, aby můj blog především inspiroval…“ Dlužno říct, že se jí to daří. Přesvědčit se můžete sami nejen v našem rozhovoru, ale i na webu Coolinarka.cz.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení