Bystré v Orl.h. –   V obci pořádali zcela netradiční akci, a tou bylo stavění městečka z lega. Vše se odehrálo v multifunkčním centru Elada.
Děti z okolí Bystrého stavěly celkem tři dny, od čtvrtka do soboty, pokaždé zhruba tři hodiny. Přihlášeno do této hry jich bylo padesát a mohli stavět zcela podle své fantazie, ale k dispozici měly i připravené plánky.
Městečko bylo velké osm krát tři a půl metru, takže prostoru ke kreativitě byl opravdu dostatek. Malí stavitelé se mohli zúčastnit ve věku od šesti do dvanácti let, ale pokud tu byla celá rodina i s menšími dětmi, mohli pracovat všichni.
„Organizovali jsme to poprvé před třemi lety, na podzim roku 2010 v Dobrušce, v září v Bystrém a v lednu 2011 opět v Dobrušce. Pokaždé je to ve stejných rozměrech. O tuto akci byl velký zájem, hned bylo plno. Bohužel nemůžeme výsledný výtvor vystavovat, již večer se musí zbořit a poslat dál," vysvětluje Jan Kalenský, jeden z organizátorů.
Lego pochází z Německa, obci ho darovala církev a od té doby putuje po České a Slovenské republice. Dětský odbor lego spravuje a půjčuje jednotlivým sborům.
„Vystřídalo se tu sedmdesát dětí, každý den jich stavělo asi pětačtyřicet, zájem byl velký.

Městečko bylo jako námět už několikrát vyzkoušeno, k dispozici máme několik sad, každý pak může vytvořit cokoliv, co bude mít ve městě své místo," podotýká hlavní organizátor Jan Hejzlar.
Stavitelé měli buď sety, kdy museli pracovat podle plánku, ale samozřejmě mohli popustit uzdu i své fantazii.
„Stavěla jsem blázinec, rodinný domeček a pizzerii. Chtěli jsme stavět se sestřenicí nemocnici, ale tu už někdo měl, tak ji napadlo, že uděláme blázinec. O téhle akci jsem se dozvěděla ve sboru, chodím sem zpívat," prozrazuje Tereza Grulichová.
V církevním centru byli i dospělí, kteří se přišli podívat. „Mám tu rodinu, tak jsem se sem přišla podívat. Zatím jsem to viděla jen na obrázcích, moc se mi tu líbí," přitakává návštěvnice Alena Hejzlarová.
Děti měly opravdu různorodé nápady, kromě blázince a pizzerie stavěli i různé domky, věže, auta a také lodě.
„Postavili jsme velkou vesmírnou loď, záleží na tom, co nás zrovna napadne. Ve škole jsme dostali pozvánku, tak jsme se rozhodli, že se určitě zapojíme," pochlubili se Vojtěch Hadvich a Matěj Syrovátko.
Radost na místě
Eliška Toušková zase stavěla nemocnici pro zvířátka, jak sama říká: „Něco je těžké postavit, ale moc mě to baví. Příští rok to chci zkusit znovu. Můj taťka je kazatel, tak mi o tom řekl."
Do legového městečka se přišel podívat také starosta obce Václav Drašar, měl za úkol slavnostně odhalit postavené městečko, aby si ho mohli všichni přítomní prohlédnout. Sám se podivoval, co všechno malí stavitelé vyrobili.
„Je to originální, děti si s tím hodně vyhrají, budu rád, když se to znovu zopakuje," dodává starosta Bystrého.
Maličkých účastníků se sešlo opravdu hodně, dali do stavby  veškerý svůj elán, nejenom oni se těší, že se taková akce opět za rok zopakuje.
„Je tu spousta sad, každý si tu najde své místo. Jako tomu je ostatně i v opravdovém městě. Má to určitou organizaci a řád," dodává Jan Hejzlar.