Vojtíšek se našel v rychnovském babyboxu minulý pátek. Jak dlouho potrvá, než si ho případní noví rodiče odnesou domů? Daniela Pluskalová z náhradní rodinné péče Městského úřadu v Rychnově: „Naší snahou je nejdříve zajistit takovému dítěti dočasnou pěstounskou péči, aby nemuselo nutně do kojeneckého ústavu." Dočasná- přechodná pěstounská péče je instituce, kde dobrovolní pěstouni mají v péči děti maximálně rok, než se vyřeší jejich následné umístění.

Vojtova biologická matka má na rozmyšlenou šest týdnů, a pokud se do té doby nepřihlásí, začne sociální péče podnikat kroky k osvojení dítěte. Může trvat až rok, než se najde rodina, která bude vyhovovat, a které také bude vyhovovat dítě.

Také ČTĚTE: Do babyboxu v Rychnově někdo odložil chlapečka

Problém je ale v tom, a to se netýká zdaleka jen Vojtěcha, že cesta rodičů k dítěti je stále dlouhá. „Máme nedostatek zájemců o pěstounskou péči, přesto může jejich cesta k dítěti trvat rok. K osvojení i déle," říká sociální pracovnice. „Nerozumím tomu. Zažádali jsme si o osvojení dítěte, neměli jsme přehnané nároky, co se týče věku, pohlaví. Prošli jsme všemi možnými školeními, psychologickým testem, sociální pracovnice nás navštěvovala, dotazníky bychom nespočítali. A po roce a půl nic. Pak jsme zjistili, že naše doklady pořád ležely na úřadě, který nás kontroloval, a na kraj, který rozhoduje, došel s několikaměsíčním zpožděním," říkají Petra s Davidem, žadatelé o osvojení.

„Jsme přesvědčeni, že nejsou až tak hloupé zákony, jako je spíš problém u jednotlivých úřednic," dodávají.

„Příprava rodičů je opravdu složitá. Je pravděpodobné, že to mnoho případných zájemců odradí. A my bychom nutně potřebovali víc rodin, které by se pro pěstounskou péči rozhodly," dodává Daniela Pluskalová. Podle ní je počet dětí a žádajících rodin fakticky stejný jako před lety, jen se zvyšuje snaha děti, které nemohou jít právně do adopce, dávat k pěstounům. Zvláštní - děti jsou, zájemci také. A pořád to někde vázne.