Oboru plicní lékařství se zde věnuje například Josef Stodůlka či Soňa Chmelařová. U specialistů získá především radu, jak dále postupovat. Samozřejmostí jsou lékárníci, kteří mají též ve své kompetenci „nešťastnému" kuřákovi pomoci, zejména nabídkou nikotinových náplastí či žvýkaček. Vše ovšem závisí na pevné vůli.
Nicméně za specifičtější léčbou se lidé musí vydat do Hradce Králové. V krajském městě je širší nabídka terapií, jež jsou cíleny právě na skupinu kuřáků. V současnosti je velmi populární elektromagnetická léčba. Jedná se především o řešení fyzické závislosti na nikotinu. Oficiální statistiky uvádějí, že léčba je účinná až v 80 procentech. 

Pokusil se nekouřit: „Vydržel jsem to 
čtyři a půl roku"

Jak těžké je zbavit se závislosti na cigaretách? Josef z Kostelce se podělil o svůj příběh: Přibližně před patnácti lety jsem se rozhodl přestav kouřit. Nic vážného mě k tomu nenutilo, prostě jen tak. S několika přáteli jsme se vydali do Hradce Králové, kde zrovna na slezské poliklinice nabízeli speciální léčbu. Přímo na klinice jsem pak vykouřil poslední cigaretu a pak podstoupil asi dvacetiminutovou elektromagnetickou kúru. Chvilku jsem si přišel jak na elektrickém křesle. Nicméně úspěch se dostavil. Na cigaretu jsem hned neměl ani pomyšlení. Nezapálil jsem si poté asi čtyři a půl roku. Moji pevnou vůli podlomily pak jiné okolnosti. Každopádně, jde to."

Anketa: Co říkáte na fakt, že neprošel „protikuřácký zákon"?

Přemysl Omrt (65 let, důchodce,
Rychnovsko): Sám jsem kuřák a nevidím žádný problém v tom kouřit v hospodě. Já jsem spokojený, že kouřit můžu, a tím je to vyřízené. Neřeším nekuřáky, ať si jdou do nekuřácké restaurace, mně to vyhovuje a jsem spokojený s tím, že kouřit smím.

Milena Kaufmanová (48 let, uklízečka, 
Rychnov nad Kněžnou): Nesouhlasím s tím, jsem nekuřačka a člověka to otravuje. Nejhorší je, když od cigaret smrdíte, a to osobně mně vadí nejvíce. Vyhovuje mi, když je to v restauracích oddělené kuřácké od nekuřáckých, to je nejlepší řešení.

Josef Čepe (39 let, kuchař/číšník, 
Týniště nad Orlicí): Kouřím už dlouho a cigareta k pivu prostě patří. Co si budeme povídat, bez toho to není ono. Já si ani nemyslím, že by musely být prostory od sebe oddělené, chodím do hospody na „pokec" a na pivo a bez cigaret se to tam neobejde.

Martin Stejskal (22 let, práce v logistice, 
Javornice): Jsem nekuřák. Je pravda, že je v hospodě otravné, když je celá místnost zakouřená, že tam pomalu ani vidět není a člověk pak smrdí. Nejlepší řešení by bylo, aby každá restaurace měla oddělené prostory, ať jsou spokojené obě dvě strany. (mb)

Číslo dne:
18 00018 tisíc – tolik lidí 
v Česku ročně zemře kvůli kouření. 

Z nich 8000 zemře 
na rakovinu, 7000 na nemoci srdce a cév, 2000 na nemoci respirační a 1000 na jiná onemocnění.