Rozhodne o tom rychnovský soud.

Zastupitelé městyse v srpnu odsouhlasili návrh na smír, který bude Častolovice stát několik milionů korun.
„Návrh převzali právní zástupci a v pondělí jej doručili soudu. Ten má třicet dní na rozhodnutí," prozradil starosta Častolovic Zdeněk Praus. Podle informací Deníku je velmi pravděpodobné, že ke smíru dojde a dlouhotrvající kauza skončí. Podmínky smíru totiž byly již dříve se Sovisem konzultovány.

Firma se s obcí soudila zhruba čtyři roky. Spor se vytvořil kolem nové ulice Polnodvorská. Častolovice firmě odmítaly za práci zaplatit celou částku. Z některých znaleckých posudků totiž vyplývá, že Sovis neodvedl odpovídající práci a problém byl také s přemrštěnou cenou za vícepráce. Starosta Zdeněk Praus prozradil, že při smíru nebudou Častolovice setrvávat v právní nejistotě a riskovat, že by musely zaplatit ještě více peněz. Při přijetí dohody zaplatí obec Sovisu částku necelých šest milionů korun, firma nepožaduje náhradu soudního řízení, úroky ani doplacení jistiny. Cena za dílo se při akceptování smíru pohybuje kolem 17 milionů korun, protože Častolovice již v minulosti část peněz zaplatily. Pokud by ke smíru nedošlo a Sovis by uspěl u soudu, musel by městys podle některých tvrzení zaplatit ještě o čtyři a půl milionu korun více.

Ne všichni však s dohodou souhlasí. Proti jsou jak opoziční zastupitelky v čele s bývalou starostkou Jarmilou Novohradskou, tak někteří obyvatelé městyse. Podle nich se smírem zakryjí chyby bývalých zastupitelů.