Desítky dopisů a emailů už do všech stran rozeslala jedna z poškozených v kauze dobrušských aut. Stovkám vozidel dovezených ze zahraničí zfalšoval v Dobrušce registrace úředník Radovan Antl. A na jeho počínání nyní doplácí desítky nevinných lidí. Ti si auta koupili, aniž by věděli, že vozy defacto neexistují. Vzhledem k tomu, že originální doklady, jejichž dodání po poškozených dobrušský úřad požadoval, neexistují, začala být vozidla po doběhnutí obnovy řízení, které bylo zahájeno loni na podzim, vyřazována z registru.

Darina Frišmanová se však nechce vzdát a pokračuje v boji, který započala v září minulého roku. Ačkoli je pro ni situace velmi komplikovaná, neztrácí naději. V její prospěch se minulý měsíc vyjádřila i kancelář ombudsmanky, která doporučila královéhradeckému krajskému úřadu nechat přezkoumat, zda mělo k obnovám vůbec dojít. Kraj proto minulý týden rozhodl o tom, že celou věc posoudí ministerstvo dopravy a postoupil mu podnět k přezkumnému řízení. To hraje poškozeným do karet.

Poškozená Darina Frišmanová začala s úřady bojovat hned na podzim loňského roku, kdy se proti dobrušské obnově řízení obrátila s námitkou na kraj. Ten ji však nevyslyšel.

Podle zástupce veřejné ochránkyně práv Stanislava Křečka úřad nepostupoval správně.

„Z odpovědi Krajského úřadu dovozuji, že si patrně ne zcela správně vykládá, jaké jsou podmínky pro nařízení obnovy řízení,“ uvedl ve své zprávě.

Kancelář obmudsmanky tvrdí, že podle správního řádu má úřad při rozhodování o obnově řízení šetřit práva nabytá v dobré víře a nerušit původní rozhodnutí, které sice bylo vydáno v rozporu s právním předpisem, ale účastníkovi by jeho zrušením vznikla újma, která je ve zjevném nepoměru k veřejnému zájmu.

Jenže krajský úřad si také stojí za svým. „Krajský úřad nadále setrvává na svém názoru, že postupoval v souladu se zákonem a výklad provedený Veřejným ochráncem práv považuje za nesprávný,“ uvedl tiskový mluvčí Michal Friček.

Přesto všechno však kraj nyní postupuje podle doporučení ombudsmanky.

„Ministerstvo dopravy může posoudit, zda krajský úřad postupoval v souladu se zákonem a v případě shledání jeho porušení rozhodnutí úřadu zrušit v přezkumném řízení. Jde tedy o postup, který je ve prospěch účastnice řízení,“ dodal Friček. Pokud by bylo rozhodnutí krajského úřadu zrušeno, musel by se úřad při dalším postupu řídit závazným právním názorem, který by ministerstvo dopravy vyslovilo.

„Nevím, jaký efekt to bude celé mít. Budu ale dál bojovat. Chystám se opět psát na kraj i do Dobrušky. Spojila jsem se s advokátem, který má s podobnými kauzami zkušenosti. Přijde mi, že se k nám poškozeným úřady chovají jak ovcím, udělali chybu, dokonce ji i připouští, ale následky máme nést my,“ rozčílila se Darina Frišmanová, která je rozhodnutá značky svého vozidla úřadům nevydat, ani kdyby už k tomu byla jasně vyzvána. „Budu bojovat o nemajetkovou újmu a pokud budu nucena, zažaluji i stát. Téměř rok mě tato záležitost psychicky vyčerpává, přitom já jsem se ničeho nedopustila, nic špatného jsem neprovedla,“ dodala.