„Se starostou jsme se dohodli, že se odstěhujeme. Lidé si totiž stěžovali na hluk. Vedle byla i další zkušebna, takže jsme se rušili. Bylo mi ale přislíbeno, že nám město něco najde do doby, než případně dopadne nové centrum. Zatím se však nic nenašlo," řekl Ernest Gyurecs, předseda sdružení Kali Růža, které má zálusk na azylový dům Emauzy.

V něm by chtěli zřídit ubytovnu pro bezdomovce a pro ty, kteří ji potřebují.

„Jednalo by se o lidi na sociálních dávkách. Rád bych jim nabídl i snídani, oběd a večeři. Nahoře by bydleli a dole bychom měli komunitní centrum, kde bychom se věnovali hlavně dětem. Mluvili bychom především o tom, co je dobré a co špatné, o drogách a podobně. Dveře by byly otevřeny všem. Taková je moje představa," přiznal Ernest Gyurecs, podle něhož by se však musela nejprve zprovoznit kuchyně, opravit vodovod, koupelna i záchody.

Město už od sdružení obdrželo žádost o poskytnutí nových prostor. „Zatím je hledáme. Popravdě řečeno jsme ale zatím žádné nenašli. Sdružení Kali Růža v žádosti uvedlo asi tři objekty, o které by mělo zájem. Jedním z nich je azylový dům Emauzy. Zatím ji ale stále užívá stávající organizace. My nemáme sebemenší právo s tím cokoliv dělat," uvedl starosta Rychnova Jan Skořepa.

Podle něho však na základě soudní dohody musí organizace objekt k 30. dubnu 2013 předat zpět městu. To však neví, v jakém je budova stavu. „Až nám bude objekt vrácen, teprve pak projednáme, co s ním dál," dodal.

Potřebují zkušebnu

Kali Růža chce nové komunitní centrum, protože potřebují rovněž zkušebnu pro svoji kapelu. Momentálně nemají kde hrát. „Zkoušíme venku na Pelclově nábřeží, ale na to si lidé stěžují," řekl Ernest Gyurecs, jehož představa je taková, že by na své plány získal dotace z Evropské unie.

Záleželo by ale prý i na městě, na jak dlouho by jim případně objekt nechalo. Následně by sdružení o finanční výpomoc požádalo i kraj a město.

„Každá organizace, která působí na území města, má nárok podat si každý rok žádost o finanční podporu. Mám pocit, že i Kali Růža si ji letos podala a nějaké peníze získala," objasnil Jan Skořepa, který přiznal, že vše je záležitostí až příštího roku.

Kde vznikne komunitní centrum?

Občanské sdružení Kali Růža požádalo město Rychnov nad Kněžnou o poskytnutí prostor pro komunitní centrum.

V žádosti uvedlo tři možné objekty, o které by mělo zájem:

• azylový dům Emauzy – již není registrován v rejstříku sociálních služeb a 30. dubna bude muset objekt vrátit městu, které zatím o jeho osudu nerozhodlo

• bývalý Telecom – budova k pronajmutí, která však městu nepatří

• část kasáren – zde sídlí i obecně prospěšná společnost Helpion

Sdružení Kali Růža by nejraději získala azylový dům Emauzy, kde by chtělo vytvořit ubytovnu pro bezdomovce a také komunitní centrum hlavně pro děti.

Sdružení nyní sídlí v kasárnách a získalo by zatím rádo nějakou provizorní zkušebnu pro svoji kapelu. Momentálně totiž zkouší na Pelclově nábřeží, což okolí nevnímá příliš pozitivně.