V tomto období se zakazuje rozdělávat otevřený oheň v přírodě či tábořit mimo vyhrazená místa.

Je naopak nutné zabezpečit volný průjezd na lesní cesty z důvodu možného vzniku požáru. V některých obcích a městech okresu nadále trvá zákaz používání pitné vody z veřejného vodovodu pro zalévání zahrad, mytí techniky a napouštění bazénů.

Nesmí se kouřit, rozdělávat či udržovat otevřený oheň v přírodním prostředí, na lesních pozemcích, táboření v lese a ve volné přírodě mimo vyhrazená místa, zakázáno je spalování odpadků a hořlavých látek, jízda parních lokomotiv bez protipožárních opatření, vjezd a stání motorových vozidel na lesních pozemcích (kromě pracovníků a majitelů pozemků), zakazuje se také pálení klestí a dřevěných zbytků.

Obce jsou povinny zajistit trvalou akceschopnost a připravenost jednotky sboru dobrovolných hasičů obce, která zabezpečuje podle požárního poplachového plánu hašení požárů a záchranné práce.

Musí také zajistit provádění kontroly dodržování stanovených opatření na katastrálním území obce po celou dobu trvání zvýšeného nebezpečí vzniku požárů, způsobem v místě obvyklým provést oznámení o počátku a ukončení období mimořádných klimatických podmínek.