Pořadatelé připravili hned několik soutěžních klání. Prvním bylo Mistrovství pony Královéhradecké oblasti, odpoledne pak patřilo parkurovému skákání v kategoriích Z a L. Dopoledního mistrovství poníků se účastnili hlavně jezdci v kategorii hobby, s licencí i bez, aby si mohly zazávodit hlavně děti, pro které je tento typ závodů jako stvořený. Vítězný pohár si odvezla Dominika Vosáhlová s koněm Blesk ze stájí Ježkovice.

„My tady děláváme hlavně hobby závody, ale protože nás oslovila Královéhradecká oblast, že by u nás rádi udělali mistrovství poníků, tak jsme souhlasili a rozhodli se, že odpoledne navíc uděláme klasické parkurové závody v kategorii Z a L,“ řekla předsedkyně klubu Svatava Motyčková a bedlivým okem při tom sledovala, jak si vede v rozjezdu její dcera na novém šestiletém hřebci. Ta nakonec skončila na čtvrtém místě.

„Nečekali jsme tolik účastníků, jsme překvapeni, že k nám přijeli, protože se některým jezdcům moc nechce jezdit na trávě, a my máme travnatopísčité kolbiště. Teď jsou v kurzu hlavně geotextilie a písek, takže jsme rádi, že nás v takovém počtu navštívili,“ dodala. Do parkurového klání se zapojilo celkem 48 koní, každý startoval dvakrát. 

Mezi soutěžícími byla také Šárka Šachová z Letohradu. „Já sem tady poprvé, můj kůň se jmenuje Korália, je to mladá, pětiletá kobylka, taková hodně „koukavá“, takže jsme rádi za každou zkušenost, kterou spolu můžeme absolvovat. A ačkoli to tady dnes nebylo úplně bez chyby, tak z toho máme dobrý pocit,“ řekla krátce po závodě, ve kterém skončila pátá. 

„My jsme se sem přestěhovali z Letohradu, a teď shodou okolností je to 10 let, co tady pořádáme závody, je to takové naše jubileum,“ říká Svatava Motyčková a doplňuje, že se jinak hlavně věnují dětem, dorostu i seniorům, manžel má dokonce trenérskou licenci. Klub je spíše rodinný, pravidelně ale do něj dochází i další zájemci. Koním věnují veškerý volný čas, protože kromě péče o čtyřnohé ušlechtilé krasavce chodí pravidelně do zaměstnání.

„Baví mě na tom snad úplně všechno, naše láska ke koním je veliká, jsme pokaždé moc rádi, že se tady lidi sejdou, máme kamarády, kteří se tomu taky věnují, tak to děláme společně. My u nás doma jsme hodně akční, takže potřebujeme takový ten adrenalin, který k tomu patří,“ dodala s milým úsměvem ale i se slzou v oku Svatava Motyčková. 

Ne nadarmo se říká, že nejkrásnější pohled na svět je z koňského hřbetu. 

Z historie parkurového skákáníZa svůj vznik vděčí důstojníkům britské kavalerie, kteří skoky přes různé překážky považovali za vynikající trénink jak jezdce tak i koně. Parkur má úzkou souvislost s drezurou, kůň musí důvěřovat jezdci. Na olympijských hrách se poprvé objevil v roce 1900 v Paříži. Do roku 1945 byl parkur téměř výhradně vojenským sportem, a některých závodů se směli účastnit pouze armádní jezdci. Od roku 1974 závodí muži společně se ženami.