O další kulturní prostory se letos rozšířily možnosti rychnovské kultury. Nově rekonstruované kino ve Společenském centru i malá kavárna Art café obohatí nabídku kulturních možností.

Na jaře býval v Rychnově Swingový festival, který se na čas proměnil v součást Šlitrova jara, aby se opět stal Swingovým festivalem Jiřího Šlitra. Chystá se na 28. a 29. dubna, a během obou dnů se v zámecké jízdárně budou střídat mladé orchestry se zkušenými a uznávanými tělesy. „Těšit se můžeme třeba na Bigband Jiřího Pavlíka z Hradce Králové s hostem Tomášem Savkou, Mladý týnišťský bigband s Martinem Růžou nebo na muzikál Kdyby tisíc klarinetů New street bandu a sboru Cassiopea z Olomouce, který naplňuje myšlenku propojit dílo a odkaz Jiřího Šlitra s festivalem. Letošní novinkou je výuka swingových tanců pod vedením lektorů z Brna" upozornil jednatel Kultury s.r.o. Karel Štrégl.

Po skončení festivalu čeká Rychnov slavnost - otevření nového kina ve Společenském centru ve čtvrtek 4. května. Ve Společenském centru bude instalována výstava malíře Jiřího Kaloče, slavnostně se odhalí dvoumetrová luneta, kterou Pelclovu divadlu zapůjčil herec Jaroslav Dušek. Právě jemu ji Jiří Kaloč namaloval a věnoval. „Jaroslav Dušek vystoupí s představením Čtyři dohody v Pelclově divadle. Představení bylo za rekordních 35 minut vyprodané, a tak, abychom potěšili i milovníky Jaroslava Duška, na které vstupenky nezbyly, uvedeme jako první film Když kámen promluví. Snímek zachycuje Duškův vnitřní život, názory a postoje k věcem, které se dotýkají každé bytosti. Film se natáčel více než rok a uvidíme v něm nejen ukázky z divadelních her, ale i setkání s mentálně postiženými, s delfíny, komunikaci s kameny, stavbu ekologického hliněného domu, chození po žhavých uhlících a mnohé další," uvedl film Karel Štrégl.

O festivalu Poláčkovo léto zase příště.