„Právě toto období skýtá skvělou příležitost skočit do toho naplno,“ říká trochu s nadsázkou Miluše Hubálková z rychnovského Ozdravného centra Sluníčko. Avšak ne každá očista organismu je účinná. Obecně platí, že nežli do sebe začnete naplno „pumpovat“ vytamíny a minerály, musíte skutečně tělo zbavit nahromaděných toxinů.

Ideální kůra by měla být ušitá přímo namíru, jelikož každý člověk je jiný a jeho tělo má po zimě jiné potřeby, pokud však chcete pro sebe udělat alespoň něco malého doma, řiďte se několika pokyny. „Organismus člověka se chová podobně jako příroda. Po období spánku se nyní pomalu probouzí a je potřeba ho nabudit,“ objasnila Miluše Hubálková.

Vzhledem k tomu, že jaro je podle indické medicíny obdobím určeným játrům a žlučníku, měli bychom se při očistě zaměřit právě na tyto orgány. Vždyť játra jsou malou detoxikační továrnou těla. „Měli bychom v tomto období pít dostatečné množství tekutin a také si dopřát čaje s hořčinami, například vhodný je pelyňkový čaj. Ideální jsou dva šálky denně. Jinak doporučuji pít zelený čaj anebo antilipidový čaj,“ upřesnila Miluše Hubálková. Tím dodáte játrům potřebnou očistu a snáze se bude vytvářet žluč potřebná ke zpracování odpadních látek v těle.

Pravidelnost a výdrž je hlavní

To však není vše. Klíč k úspěchu tkví také v omezení konzumace těžkých jídel a především masa, alkoholu či sladkostí. „Jaro je výtečným obdobím, kdy by v jídelníčku mělo být zastoupeno více zeleniny a ovoce. Z mas by spíše mělo dominovat kuřecí či ryby. Navíc maso jako takové lze dobře nahradit sojovými výrobky, které již v dnešní době jsou velice chutné,“ dává jen několik příkladů poradkyně.

Ovšem nejdůležitější je prý pravidelnost a přeci jen trochu delší interval, než byste možná očekávali. Aby měla kůra smysl, měla by trvat aspoň tři měsíce. „To je opravdu velmi podstatné,“ poznamenala Miluše Hubálková.

Bez pohybu celý „kolos“ nerozpohybujete

Nejen stravou docílíte očištění organismu od toxických látek, které se v těle dlouhodobě přes zimu hromadí. Jarní detoxikační kůru je dobré podpořit i trochou sportu a zdravého pohybu. Komu se nechce zrovna na aerobic, zumbu či jiné druhy indoorových sportů, může stejně jako naše čtenářka Lenka využít přírody kolem sebe.

Alespoň třikrát týdně si dopřejte dlouhou, minimálně hodinovou procházku. Já osobně během ní střídám rychlou chůzi s pomalejší, ale snažím se jít trochu svižnějším tempem, abych udržovala určitou aktivitu organismu. Doporučuji všem!
Lenka z Kostelce nad Orlicí

Ze středověku

Už kdysi dávno ve středověku byl tento bodlák tím největším lékem. A dnes se jeho obliba opět vrací. Ostropestřec mariánský roste snad na každé zahradě a při detoxikační kůře je úžasným pomocníkem.

Pro běžné užívání stačí začít na jaře pít čaje z této byliny, které už jsou k dostání běžně v obchodě či lékárně. Důležité však je, abyste jej začali pít s dostatečným časovým předstihem a hlavně také pravidelně. Já doporučuji od března zhruba měsíc a půl až dva měsíce.
Jana Kubíčková

Toskánské slunce

Z Toskánska pochází recept, který detoxikuje a dodává vitamíny zároveň. Rozmixujte stroužek česneku a čerstvé petrželové listy ve 250 ml mrkvové šťávy. Přidejte i 125 ml celerové šťávy a vypijte.
Drahomíra Macková

Tři dny jen na „šťávičkách“ z ovoce a zeleniny

Trochu drastický způsob, ale zaručeně funguje. Rychle takto zbavíte své tělo nahromaděných toxinů a nastartujete ho, aby bylo připraveno na nový přísun energie. A jak na to? Podle čtenářky Milady Hovorkové snadno. Jen se musíte smířit s tím, že minimálně jeden den a nejlépe tři dny se ve vašem jídelníčku neobjeví nic jiného než šťávy z ovoce a zeleniny spolu s minimálně třemi litry čisté, neperlivé vody.

Z ovoce je prý nejvhodnější jablko a grep. Ze zeleniny je ideální spojit celer s mrkví nebo červenou řepu a mrkev. Rozhodně jsou na tom lépe ti, kteří mají doma odšťavňovač. Zaprvé je to vyjde levněji a za druhé je to zdravější s jistotou čisté přírodní šťávy. Ostatní musejí zavítat do obchodu, ale vybírat skutečně jen 100procentní přírodní produkt.
tip poslala Milada Hovorková

Posilněte se kysaným zelím

Lidé mají často představu, že když snědí jeden pomeranč nebo mandarinku, mají dostatek vitamínu C minimálně na jeden den. Ale nejhodnotnější zdroje vitamínu, a za daleko lacinější peníz, měli naši předkové v kysaném zelí. K snídani pili lák a denně měli kysané zelí buď syrové nebo vařené či pečené jako jedno z hlavních jídel.

Pokud chcete být fit, pak byste je měli trochu napodobit. Abyste prošli více svěží a bez nachlazení kritickým obdobím jara, měli byste denně sníst alespoň polévkovou lžíci kysaného zelí. Zda bude jen tak naložené anebo si jej upravíte podle vlastní chuti, je už na vás.
tip poslala Eva Růčková

Odvar plný energie

Vyloženě povzbuzujícím nápojem v období detoxikace organismu je vývar z listů kopřivy a sušeného kořene pampelišky.

Stačí jen nechat svařit společně ve vodě a poté nechat tak 15 minut vylouhovat. Následně přecedit do lahve a popíjet denně co jen to půjde. Je to osvěžující!
Kateřina Bazalová