Jednotlivé zámky prožívaly léto rozdílně.

Podle Kateřiny Skalické ze zámku v Potštejně je to s návštěvností přibližně stejné. „Myslím si, že prohlédnout si interiéry přišlo méně lidí, ještě to ale nemám přesně spočítané. Zato návštěvnost na akcích se stoprocentně zlepšila. Například loni na slavnosti přišlo dvě stě lidí, letos tři a půl tisíce. Číslo o nulu vyšší," uvedla Kateřina Skalická, podle které lákaly rovněž hrané prohlídky.

Klasickou návštěvnost zámku se tak snaží pozvednout různými akcemi. „Většinou už spousta lidí na zámku byla a nevědí, proč by sem měli jet znovu. Takže třeba jiné prohlídky zaujmou. Oni sice uvidí stejné interiéry, ale podané jinou formou," přiznala Kateřina Skalická.

Úplně největší nárůst návštěvnosti  zaznamenaly noční prohlídky. „Jednalo se o stoprocentní nárůst, nebyli jsme ani schopni uspokojit poptávku, která byla," dodala Kateřina Skalická.

Dokonce potštejnský zámek letos zaznamenal i více svateb než loni. Tehdy jich bylo asi třicet, nyní už čtyřicet devět.

Se sezonou byl spokojen i syn majitelky doudlebského zámku Petr Dujka, podle něhož byla o velký krok lepší než v předchozích letech.

„Lidé poznali, že nejen na zámku, ale i okolo něj se událo hodně věcí, které jsou velmi atraktivní. Například jsme měli výstavu historických kočárků a panenek, zpestřili jsme Babiččin dvoreček, a také zaujaly řemeslnické trhy, na které přijely tisíce návštěvníků, a hlavně děti měly radost z plesu princů a princezen, na nějž přišlo okolo patnácti set lidí," řekl Petr Dujka, podle kterého zámek nebude zahálet ani v období adventu, protože 15. prosince uspořádají vánoční trhy.

Přesný počet svých návštěvníků za letošní sezonu nezná ani zámek v Častolovicích. „Ještě je nemáme sečtené, protože my končíme až příští týden. Výjimečně bude otevřeno ještě v říjnu, když se budou konat zahrádkářské slavnosti. Ovšem návštěvnost byla o něco slabší než minulý rok. Zase ale přišlo více lidí na Hradozámeckou noc. Celkově  počty lidí klesají," objasnila kastelánka Kateřina Kuthanová, podle níž si zámek na sebe vydělává tím, že pořádá svatby, které ho živí.

Stejně lidí jako loni přišlo i letos do zámku v Opočně. „Zatím je na hodnocení brzy, ale návštěvnost bude zhruba stejná jako vloni. Jaro a srpen bylo silnější, červenec zase slabší. Vždy závisí na počasí – když je pěkně, lidé jsou na koupališti, a když prší, přijdou na zámek," uvedl zástupce kastelána Milan Junek, který se snaží návštěvníky přilákat i mimo běžné prohlídky.

„Například Hradozámecká noc byla opět vyprodaná. Návštěvníci si také můžou pronajmout nádvoří, louku před letohrádkem, svatby se mohou fotografovat v expozici," dodal Milan Junek.

Mohou se zámky uživit z návštěvníků? Co na to kasteláni?

Milan Junek, Opočno: To rozhodně není možné. Náklady jsou obrovské. Takto rozsáhlé objekty i mobiliář potřebují péči, a ta opravdu není levná.

Kateřina Skalická, Potštejn: My jsme si nikdy na sebe nevydělali, myslím si, že některé objekty si na sebe vydělat můžou, ale není to jinou cestou než tou komerční.

Syn majitelky Petr Dujka, Doudleby: V žádném případě ne, protože sezona je velice krátká a na celoroční provoz zámku včetně oprav to nestačí. Jenom samotný park je velice náročný na údržbu, a to je náklad, který se nevrací.

Kateřina Kuthanová, Častolovice: To byl sen majitelky Diany Sternbergové. Když se vrátila, chtěla, aby si zámek sám na sebe dokázal vydělat. Nicméně provoz expozic si vydělá jenom na průvodce, ale už ne třeba na údržbu parku. Na ni se často zapomíná, že to k tomu také patří. Udržovat ho je velmi náročné.