Jak je to s očkováním a má vůbec smysl? Eva Beranová z Krajské hygienické stanice Královéhradeckého kraje říká, že rozhodně ano. Ale v dostatečném předstihu.

Záleží v případě očkování proti chřipce na pravidelnosti anebo to nehraje roli?
Ano záleží. Očkovat proti chřipce by se zvláště u níže uvedených skupin obyvatelstva mělo pravidelně každým rokem novým typem vakcíny.

Kdy je nejlepší se nechat očkovat a má smysl například ještě nyní požadovat jej u lékaře?
Ideální je, když je vakcína v našich podmínkách aplikována před výskytem chřipkového onemocnění, obvykle v měsících říjen až prosinec nebo v závislosti na aktuální epidemiologické situaci. V době epidemického výskytu chřipky se již očkování nedoporučuje – protilátky se vytváří zhruba za deset až čtrnáct dnů.

U kterých skupin obyvatel by to mělo být téměř samozřejmostí, vzhledem k vysokému riziku?
Podle WHO (světová zdravotnická organizace – pozn. red.) je v chřipkové sezóně 2012/13 doporučováno jako rizikovou skupinu očkovat především gravidní ženy od 2. trimestru gravidity. Pro zajímavost v roce 2005 bylo prioritou WHO v oblasti vakcinace proti chřipce očkování osob v domovech důchodců a LDN. Mezi rizikové skupiny paří  dále zdravotníci, senioři nad 65 let, osoby s chronickým onemocněním dýchacích cest, srdce, cév, ledvin, diabetem, osoby po splenektomii a po transplantaci krvetvorných buněk. Očkování dětí není u nás považováno za prioritu číslo jedna, nicméně zejména u dětí do 2 let věku probíhá onemocnění často také s komplikacemi.

Stoupá počet osob, které využívají možnosti očkování?
Bohužel je proočkovanost v ČR stále  velmi nízká – pohybuje se kolem pěti procent, zatímco v západní Evropě je to kolem 17 procent. Přitom platí, že jedinou efektivní ochranou proti chřipce je právě očkování. Jeho účinnost je vysoká. U zdravých lidí zabrání nemoci v 70 – 90 procentech případů, u osob nad 60 let ochrání 60 – 70 procent pacientů. Vakcinace také snižuje riziko úmrtí pacienta až o 80 procent a díky ní klesá také pravděpodobnost závažných komplikací.

Proti jakému „typu" chřipky je očkování účinné? Předpokládám, že žádné univerzální neexistuje?
Jelikož je virus chřipky velice proměnlivý, očkování by se proto mělo opakovat každý rok vakcínou obsahující aktuální složení antigenů v dávce závislé na věku jedince.