Libor LigačDvaatřicetiletý Libor Ligač sloužil u 43. výsadkového praporu v Chrudimi od roku 2010.

U této jednotky začínal u minometného družstva, poté postoupil přes družstvo AGS a odstřelovače až na střelce výsadkového družstva.

Do Afghánistánu byl vyslán dvakrát.

Během smutečního obřadu v Týništi s vojenskými poctami byl Ligač in memoriam povýšen do hodnosti štábního praporčíka, byl vyznamenán Křížem obrany státu ministra obrany. Včera obdržel Medaili za hrdinství.

Libor Ligač přišel o život letos 8. července poblíž základny Bagrám v Afghánistánu. Bylo mu dvaatřicet let.

Jeho přátelé i obyvatelé Týniště na něj vzpomínají jako na čestného muže, skvělého a obětavého přítele, a také jako na hrdinu.

Zpráva o odchodu desátníka Libora Ligače doslova paralyzovala mnoho místních. Nechtěli této špatné zprávě ani uvěřit. Libor Ligač byl podle nich úžasný kamarád a statečný kluk. Výborný sportovec, který vynikal hlavně v atletice a gymnastice. „Všichni na něj vzpomínáme jen v dobrém, měli jsme ho rádi. Byl to opravdu dobrý kluk a kamarád. Člověk, který si nezasloužil odejít kvůli zbabělému činu tálibánského atentátníka," prozradil jeden z Liborových přátel Filip Šimon. Svou práci podle něj dělal na dvě stě procent s neuvěřitelným nasazením a dával do ní vše. „Čest jeho památce," dodal Liborův kamarád.

Na poslední cestě ho v pátek 18. července vyprovodily stovky lidí a desítky jeho kolegů. Rozloučení bylo velmi emotivní, slzy zadržel jen málokdo.

Libor byl podle svých známých člověk, který se nikdy nezdráhal pomoci druhým a o pomoc ho mohl požádat každý. Choval se tak prý ve službě i v civilu. Byl to milovaný syn, bratr, švagr a partner. „Libor vždy říkával, že kdyby se něco „podělalo", nemáme truchlit, ale máme naopak pořádně zapunkovat," pronesl při smutečním obřadu v červenci jeho přítel a kolega z roty, desátník Milan Klívar.

Smutná faktaLibor Ligač padl poblíž základny Bagrám v Afghánistánu 8. července.

S Ligačem zemřeli tři jeho kolegové přímo na místě, pátý voják skonal po převozu do Čech. Libor by letos na podzim oslavil třiatřicáté narozeniny. Pocházel z Týniště nad Orlicí. Byl zadaný, měl přítelkyni.

Ke 43. výsadkovému motorizovanému praporu ve východočeské Chrudimi nastoupil 1. října 2010.

U chrudimské jednotky z prvotní pozice starší obsluhy minometného družstva čety zbraní postupoval přes družstvo AGS, odstřelovače až po střelce výsadkového družstva.

Byl veteránem dvou zahraničních operací ISAF v Afghánistánu.

8. července obdržel z rozkazu ministra obrany Martina Stropnického in memoriam vyznamenání Kříž obrany státu a byl jmenován do hodnosti štábního praporčíka.