Renesanční památka v srdci východních Čech nabízí nejen klasické prohlídky zámeckého interiéru a přilehlého parku, ale také spoustu zajímavých doprovodných akcí. Návštěvníci se mohou těšit na bohatě vybavenou expozici, krátkodobé výstavy nebo unikátní Hradozámeckou noc, která každoročně uzavírá letní prázdniny.

Častolovický zámek platí vedle Opočna, Doudleb nebo Litomyšle za jednu z nejhezčích architektonických památek renesančního stylu ve Východočeském regionu. Historický areál v blízkosti toku Divoké Orlice byl původně vystavěn rodem Ronovců jako tvrz, a to už ve 13. století.

Svou dnešní podobu však získal v průběhu několika stovek let, kdy se v jeho zdech vystřídalo množství majitelů. Patřili mezi ně například Drslavicové, Pernštejnové nebo samotný český král Rudolf II. Od roku 1694 zámek patří rodu Sternbergů, kteří ho s výjimkou protektorátního období a padesátileté vlády komunistické strany spravují dodnes.

V současnosti lákají Častolovice jak milovníky historie, pro něž je připravena poutavá prohlídka plná zajímavých informací a unikátních starobylých předmětů, tak příznivce přírody a umění. V zámecké galerii se konají různé výstavy (návštěvníci mohou momentálně zhlédnout například prezentaci obrazů malovaných na hedvábí od Very Siffner, jež potrvá do 2. srpna), zámecký park naopak představuje místo plné klidu a pohody, kde si svou zábavu najde snad každý. Minizoo s pštrosy, poníky či ovečkami potěší zejména děti, rozárium s přibližně dvěma sty druhy růží jistě ocení dámy, pány s velkou pravděpodobností zaujmou bílí daňci a jeleni Dybovského v rozsáhlé oboře.

Za nejpozoruhodnější atrakci, která se na půdě častolovického zámku v létě koná, je však považována tradiční Hradozámecká noc. Akce, jež se v letošním roce uskuteční v sobotu 29. srpna na osmdesáti památkách České republiky, bude mít v Častolovicích nezapomenutelnou atmosféru. Již několikátý ročník nabídne neobvyklou noční prohlídku s výkladem protkaným vzpomínkami členů rodiny Sternbergů, posezení v zámecké kavárně při svitu svíček a spoustu dalších lákadel.
Téměř dvoutisícový městys pod Orlickými horami s mnoha dalšími památkami v blízkém okolí je tak skvělým tipem pro příjemně strávený prázdninový výlet.(mk)