VYBRAT REGION
Zavřít mapu

Houbařská sezona není ještě zdaleka u konce

Rychnov nad Kněžnou - Návštěvníci Domu chovatelů vedle pivovaru v Rychnově nad Kněžnou mají ještě dnes možnost prohlédnout si výstavu prezentující rozmanitost hub rostoucích v českých lesích.

3.10.2011
SDÍLEJ:

Houbařská sezona není ještě zdaleka u konceFoto: Deník/Michal Friček

Jako každý rok touto dobou pořádá rychnovský mykologický klub výstavu hub. K vidění jsou až do dnešní druhé hodiny odpolední na tři stovky druhů hub, většinou z okolních lesů. Ty pak každoročně přilákají asi pětistovku zájemců. „Vzhledem k velikosti Rychnova můžeme být se zájmem veřejnosti spokojeni. Bývá to ovlivněno i růstem hub v přírodě. Někdy ale převažuje názor, že v lesích v danou dobu nic neroste a pak jsou návštěvníci velice překvapeni,“ řekl organizátor výstavy Václav Matějka.

Kromě prohlídky exponátů jsou na místě zkušení mykologové připraveni poradit návštěvníkům a zodpovědět snad každý jejich dotaz. Bezplatná poradna pak v Rychnově působí pravidelně každou neděli odpoledne. „Tato naše služba jde ještě dál. Jsme například schopni poradit i v oblasti dřevokazných hub, které se vyskytují v domácnostech,“ poznamenal Václav Matějka.

Na výstavě je vedle hub jedlých ke zhlédnutí také řada smrtelně jedovatých hub jako je například muchomůrka zelená nalezená v lese Včelném. U všech exponátů je viditelně vyznačeno, zda se jedná o houbu jedlou, nejedlou nebo jedovatou.

Výstava by ale neměla být chápána jako ukončení sezony, protože existuje celá řada takzvaných pozdně podzimních hub, jejichž období teprve začíná. Z tohoto pohledu je zajímavá například Penězovka Sametonohá, která roste od konce září až do února. Během mrazů zastaví svůj růst a po následné obnově v něm pokračuje. Výrazné ochlazení by v případě jiných hub způsobilo roztrhání dužniny a jejich přeměnu na kašovitou hmotu. Tato houba roste trsovitě hlavně na lipových pařezech a jiných dřevěných podkladech. Ta sice není na současné výstavě k vidění, ale mykologové u ní již zaznamenali jistou kuriozitu. „Na jedné výstavě jsme vedle sebe měli Májovku, tedy houbu rostoucí na jaře, a pozdně podzimní houbu penězovku sametonohou. Tedy druhy, které by se v přírodě vůbec neměly potkat. Byl ale velmi studený květen, na což podhoubí reagovalo takto neobvykle,“ řekl Václav Matějka.

Co roste na podzim a také v zimě

ČIRŮVKA DVOUBARVÁ
Má všestranné použítí a hodí se napríklad do polévek. Má příjemnou vůni.
ČIRŮVKA FIALOVÁ
Lze ji použít do játrové omáčky, kde nahrazuje maso. Za mlada je krásně zbarvená do fialova a má vůni lékárenských silic.
STRMĚLKA MLŽENKA
Má nehoubovou vůni připomínající gumu, ale ve směsích s jinými houbami podpoří pikantnost pokrmů.

- Z těchto pozdně podzimních hub lze připravit směsi, které se nakládají do sladkokyselého nálevu a připravují se tak houbové zavináče.
- Dají se upravit i jako matesy na slaný způsob. V takovém případě se připraví nálev z oleje, cibule, nového koření a bobkového listu. Následně se nechává uležet.
- Možná je také běžná úprava na řízky.

Autor: Michal Friček

3.10.2011 VSTUP DO DISKUSE
SDÍLEJ:

DOPORUČENÉ ČLÁNKY

Otevření nového useku D11 u Hradce Králové
AKTUALIZOVÁNO
17

Konečně! Nový úsek Dálnice D11 už slouží řidičům

Po nárazu do mostku odvážela řidiče sanitka
7

Po nárazu do mostku odvážela řidiče sanitka

Přepychy vstřelily čtyři branky za dvanáct minut a slavily výhru

Rychnovsko - Nejvyšší okresní fotbalová soutěž pokračovala o víkendu zápasy druhého kola.

OBRAZEM: Právě jsme se narodili

Rychnovsko - Vážení rodiče, díky vstřícnosti rychnovské porodnice vám přinášíme fotky nejmladších Rychnováků. Každý týden náš fotograf fotí nově narozená miminka.

Jak reklamovat koupený dům či byt

Koupili jste si vysněný byt nebo dům a máte pocit, že je dokonalý? Prvotní nadšení z dobré koupě mohou však zanedlouho vystřídat starosti s vadami, které se projeví až po čase. Víte, jaká práva v takovém případě máte? A jak nejlépe postupovat, abyste o ně nepřišli?

Ochránce Orlických Rampušák otevřel svoji pivní náruč

Dobruška /FOTO/ - Milovníci zlatavého moku měli o víkendu jasno, kam vyrazit za orosenou sklenicí. V sobotu své brány již posedmé otevřel dobrušský pivovar Rampušák, který pro návštěvníky připravil jak komentovanou prohlídku, tak i bohatý kulturní program orámovaný ochutnávkou pivního speciálu.

Copyright © VLTAVA LABE MEDIA a.s., 2005 - 2017, všechna práva vyhrazena.
Používáme informační servis ČTK. Kontakt na redakci.
Publikování nebo šíření obsahu Denik.cz je bez písemného souhlasu
VLTAVA LABE MEDIA a.s., zakázáno.
Marketingové podmínky. Cookies. Zrušit oznámení